Chystají úklid i koncert

Město Pardubice - 26. 04. 2022
Chystají úklid i koncert

PARDUBICE - Ukrajinská komunita plánuje během nadcházejícího víkendu poděkovat městu a jeho obyvatelům za vstřícnost a toleranci, s jakou přijímají aktuální situaci v Evropě spojenou s válečným konfliktem na Ukrajině. V sobotu budou společně se Službami města Pardubic uklízet zelené části města, v neděli zvou širokou veřejnost na kulturu – v rámci koncertu vystoupí mj. zpěvačka Ruslana, vítězka Eurovision Song contest a World Music Awards, která výtěžek z akce odveze ukrajinské armádě a zraněným v Buči.

 

„Je potěšující, že většina uprchlíků z Ukrajiny vzala svoje nové útočiště nejen jako toho, od koho dostávají, ale jsou logicky ochotni pomoc vracet. Obě dvě zmiňované aktivity může někdo považovat za maličkosti, nebo pár kapek v moři. Ale já v tom vidím spíše symboliku. Když od někoho dostáváte, je logické v mezích možností poděkovat nebo možnými způsoby pomoc oplácet. A to je dobře, že se děje,“ uvedl primátor města Pardubic Martin Charvát.

 

Poslední den v dubnu budou Ukrajinci společně se Službami města Pardubic od rána uklízet zelené plochy ve městě. „Ukrajinci v Pardubicích nás oslovili, zda by ve spolupráci s námi nemohli uklidit či jinak zvelebit město. S nadšením jsme společně vytipovali dvě lokality – v Lesoparku na Dukle budeme rádi, když nám pomohou s čištěním obrubníků u mlatových cest a sbíráním větví, v Tyršových sadech zase budeme společně hrabat listí a starou trávu a uklízet nepořádek. Za tuhle nabídku jsme velmi rádi, děkujeme, že díky této spolupráci můžeme realizovat činnosti nad rámec běžné údržby,“ uvedla mluvčí Služeb města Pardubic Klára Sýkorová.

 

V neděle se poděkování občanům Pardubic ponese v kulturním duchu. Ukrajinci srdečně zvou na koncert pro dobrou věc s názvem Duše Ukrajiny, který se uskuteční 1. května od 17 hodin v Atriu Paláci Pardubice. „Cílem našeho koncertu je upřímně poděkovat všem lidem dobré vůle, městu a všem, kteří materiálně či finančně pomohli lidem z Ukrajiny, kteří uprchli před válkou. Koncert je charitativní a finanční prostředky, které budou věnovány u vstupu do sálu, budou věnovány na pomoc zraněným v Buči a také na pomoc naší armádě, výtěžek osobně předá jedna z hlavních účinkujících, zpěvačka Ruslana,“ zve na koncert řeckokatolický farář z Pardubic Marian Kurylo. Nejznámějším interpretem je zmíněná vítězka Eurovision Song Contest a vítězka World Music Awards Ruslana, Dalšími účinkujícími budou umělci z Ukrajiny Zenovi Huchok Oleg Kovalchuk a Andriy Pyrih. Hlavními účastníky koncertu však budou ukrajinské, nyní pardubické děti, které připravují taneční vystoupení. (atu) Foto: ARCHIV

Mohlo by vás zajímat:

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres