Další kulturní prostor

Kultura - 13. 05. 2022
Další kulturní prostor

PARDUBICE – Krajské město je bohatší o jednu galerii. Univerzita Pardubice znovuotevřela svou galerii přímo v kampusu. Pod názvem GU: a s novým kurátorem je moderní prostor připravený vystavovat kvalitní umělce z České republiky i ze zahraničí. Premiérová vernisáž se uskutečnila ve čtvrtek 12. května.

 

Své jméno s univerzitní galerií GU: spojí malíř, fotograf a pedagog Fakulty restaurování Univerzity Pardubice Tomáš Lahoda, který už působí jako její kurátor.

 

Galerie, která bude pět dní v týdnu otevřená také pro veřejnost, návštěvníkům nabídne pohled na současnou českou uměleckou scénu i výstavy zahraničních umělců. „Univerzita by se měla na veřejnosti prezentovat nejenom výsledky studentů a vědeckých pracovníků, ale také uměním. Pro studenty, akademiky, zaměstnance i pro veřejnost je to skvělá příležitost. Mohou nahlédnout do toho, co se v současné době odehrává na výtvarné scéně,“ vysvětluje kurátor Tomáš Lahoda.

 

Galerie se nachází v kampusu Univerzity Pardubice v části města Polabiny. Konkrétně v budově auly a přímo v sousedství univerzitní knihovny a obchodu s univerzitním zbožím. Plocha bývalé univerzitní galerie se ale zásadně proměnila a zvětšila. Galerie GU: dnes nabízí čistý a minimalistický výstavní prostor, v němž se ročně vystřídají čtyři expozice umělců.

 

Jako první svou tvorbu v nové galerii představuje český malíř Petr Malina, na jehož dílech se opakuje téma každodenního života spojeného s pulzujícím organismem města a velkoměsta. Výstava potrvá až do 30. června.

 

Informace o galerii a plánovaných výstavách můžete najít také na webu Galerie umění Univerzity Pardubice | Univerzita Pardubice (upce.cz) (MaM) Foto: UPa

Mohlo by vás zajímat:

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková