Muzejní noc na deseti místech

Město Pardubice - 16. 05. 2022
Muzejní noc na deseti místech

PARDUBICE - Chcete nahlédnout pod roušku noci a užít si otevřená muzea, galerie, památníky a pamětihodnosti? Jedinečná příležitost se naskytne v pátek 20. května při Pardubické muzejní noci. Krajské město je mimořádně bohaté na paměťové instituce, a tak se do akce letos zapojilo deset míst s rozmanitou nabídkou prohlídek, akcí a výstav, které budou zdarma přístupné většinou od 17 do 23 hodin. Podrobný program i případné změny najdete na www.pardubickamuzejninoc.cz.

 

Gočár a 1. republika

 

Východočeské muzeum svůj program zaměřilo na éru první republiky a počátky tvorby architekta Josefa Gočára, ale také jeho život a záliby. Věnuje se mu výstava „Přivedli svět domů. Binkovi a Josef Gočár“, která bude přístupná zdarma. „Návštěvníci vyzkouší hru s diabolem, které bylo žonglovací vášní první republiky, zažijí dobovou módní přehlídku, virtuální procházku starými Pardubicemi i koncert swingové kapely Daja & Shadde Yadda. Na nádvoří se blýsknou historická vozidla Aero 662, Aero 30 nebo Praga Piccolo,“ zve za organizátory ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek. „Autoři Bohdan Šeda a Jan Tetřev při této příležitosti pokřtí knihu Ve znamení zubra. Příběh pardubického zámku,“ dodává ředitel. Na věži budou návštěvníci s hvězdáři nahlížet do dalekého vesmíru, Základní umělecká škola Pardubice – Polabiny rozezní koncertem epozici S.K.L.E.M.

 

Výtvarné dílny a workshopy

 

Východočeská galerie láká na zvukovou performanci „16 mil vlasce“ Filipa Jakše, výtvarnou dílnu Na Betlémě a prohlídku této výstavy. Prostor GAMPY bude proměněný v otevřený archiv uměleckých záznamů, jež pracují s tématy péče, spolupráce a zpomalení. GAMPA připravila workshop pro děti i jejich rodiče Zapoj se!

 

Porcelán na Zelené bráně

 

Na Zelené bráně uvidíte výstavu prací studentů Střední školy cestovního ruchu a grafického designu na téma porcelán. Když zavítáte do jednoho z nejstarších domů na Pernštýnském náměstí – Mázhausu, prohlédnete si výstavu Hrdinové v pozadí, věnovanou osudům lidí z Pardubic a okolí, kteří během 2. světové války položili svůj život.

 

Příhrádek, Zámeček a Institut Paměti národa

 

Poprvé letos své brány při muzejní noci otevře Knihovní centrum U Vokolků, Památník Zámeček a Institut Paměti národa Pardubice. Památník Zámeček připravil komentované prohlídky své moderní expozice umístěné pod povrchem země. Institut Paměti národa Pardubice vás při prohlídkách zavede do období 2. světové války a seznámí s příběhy armádního generála Tomáše Sedláčka nebo odbojářky Jaryny Mlchové. Letecké muzeum Ing. Jana Kašpara ukáže letuschopné repliky prvních letadel, ať už je to slavný letoun bratří Wrightů nebo Kašparův Blériot.

 

Muzeum MHD a železnice v Rosicích nad Labem zůstane kvůli opravě zavřené, ale vypraví historický trolejbus Škoda 9Tr, který pojede na trase mezi Dubinou a Polabinami.

 

Záštitu nad Pardubickou muzejní nocí převzal primátor města Pardubic Martin Charvát. (skp) Foto: VČM (Na snímku dámy v dobových šatech, módní přehlídka je součástí nabídky Východočeského muzea)

Mohlo by vás zajímat:

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres