Rychlost dopadu sněhové vločky

Kultura - 17. 05. 2022
Rychlost dopadu sněhové vločky

PARDUBICE - Předposlední novinku stávající divadelní sezóny uvede Východočeské divadlo v komorním prostoru Malé scény ve dvoře, kde režisér Mikoláš Tyc inscenoval poměrně čerstvý text Niny Jayne Berry Rychlost dopadu sněhové vločky. Premiéry se uskuteční o víkendu 21. a 22. května.

 

„Prvotina mladé britské režisérky a dramatičky je působivou hrou o jiskře, která přeskočí mezi dvěma lidmi a nedá se ničím uhasit, o intenzitě nečekaných pocitů, krásných i bolavých, o cestách, které si člověk volí sám a netuší, co ho na nich potká, o nezdolné dychtivosti života a nezadržitelnosti prchajících okamžiků, za nimiž se otevírají nové, neznámé prostory,“ přibližuje dramaturgyně Jana Pithartová.

 

V intimním příběhu nevyhnutelného sblížení i míjení od dětství až do dne X ústřední pár ztvárňují nejmladší členka pardubického souboru Karolína Šafránková a Josef Láska.

 

„Při prvním setkání je Rosie sedm a Charliemu devět let. Při druhém čtrnáct a šestnáct. Příště už je oběma přes dvacet. A pokaždé se vrátí ten stejný pocit. Je jasné, že patří k sobě. Ale co všechno je čeká? To jim nemůže napovědět ani kvantová teorie, kterou si Rosie zvolila jako studijní obor…,“ doplňuje Jana Pithatová.

 

Na návrh uvést v Pardubicích hru Rychlost dopadu sněhové vločky reagoval režisér Mikoláš Tyc velmi bezprostředně a nadšeně: „Mně se moc líbí, když se mi dostane do ruky text, který hercům umožňuje tematizovat na jevišti i divadlo jako takové. Ve Vločce můžeme spolu s postavami Rosie a Charliem prožívat jejich milostný příběh, ale zároveň Pepa a Karolína mají možnost zkoumat ty postavy, vyprávět nám o nich a my s nimi prožijeme i příběh konkrétních vypravěčů a představitelů. Tahle možnost scénicky si pohrát s více rovinami textu mě baví a inspiruje.“

 

Mikoláš Tyc se v Pardubicích poprvé představil režií scénického čtení černé komedie Slepice na zádech, na které v roce 2016 navázal mimořádně úspěšnou inscenací Bílé nemoci Karla Čapka. RADEK SMETANA, Foto: VČD

Mohlo by vás zajímat:

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková