Pozornost Jahnově ulici

Město Pardubice - 18. 05. 2022
Pozornost Jahnově ulici

PARDUBICE - Město formou veřejné soutěže hledá firmu, která obnoví stromořadí v centru. Projekt na výměnu 26 stromů v Jahnově ulici a částečně na náměstí Republiky chce radnice financovat s pomocí Norských fondů, tedy peněz určených pro boj se změnou klimatu.

 

„Je to projekt městského obvodu Pardubice I, který počítá s obnovou zeleně v lokalitě patřící mezi místa, nejvíce ovlivněná vysokými teplotami v době veder. Navíc je celoročně silně zatížena automobilovou dopravou a emisemi z ní,“ řekl náměstek primátora Jan Nadrchal.

 

Firma, která zakázku získá, bude mít za úkol nejen výsadbu nové zeleně, ale v rámci stavebních úprav také úpravy povrchů zpevněných ploch pro pěší a cyklisty a úpravy inženýrských sítí a veřejného osvětlení tak, aby nová zeleň měla k růstu co nejlepší podmínky. Stromům, osazeným do betonových skruží, se totiž nedaří právě nejlépe. Nové stromy budou vysázeny do prokořenitelných buněk s kvalitním substrátem a terén bude upraven tak, aby umožnil dobrý průsak dešťové vody. Kořeny nově vysazovaných stromů budou mít díky těmto úpravám dostatečný prostor pro zdárný růst dřevin. V rámci revitalizace bude vyměněno 20 stromů v Jahnově ulici a šest na náměstí Republiky. Pro výsadbu byl zvolen akát (odrůda Umbraculifera), který dobře snáší městské a znečištěné ovzduší.

 

Dodavatel bude mít na realizaci zakázky 20 týdnů, projektová cena byla vyčíslena na zhruba šest milionů korun. „Dotace z Norských fondů, na kterou máme příslib, by mohla pokrýt až 90 procent způsobilých nákladů,“ dodal náměstek.

 

Projekt revitalizace městského stromořadí vychází z dokumentu Zranitelnost města Pardubice vůči vysokým teplotám – Tepelná mapa, který je podkladem při posuzování investičních záměrů na území města. Ten prostřednictvím satelitních snímků mapuje, které lokality se na území Pardubic nejvíce přehřívají, a pro lokality nejvíce ovlivněné v době veder vysokými teplotami navrhuje vhodná adaptační opatření. V Pardubicích jsou to především oblasti v okolí hlavního nádraží, historického centra města a širšího centra nebo obchodních center, ale i další lokality. (NaH) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý