Koncerty k pohnutým událostem

Kultura - 19. 05. 2022
Koncerty k pohnutým událostem

PARDUBICE – Studenti hudby z krajského města si připomenou 80. výročí událostí heydrichiády dvěma akcemi. Východočeský akademický orchestr zahraje mimo jiné hudbu z filmu Schindlerův seznam na koncertě v úterý 24. května, Orchestr Ježkovy stopy pak do Pardubic na pozvání spolku zavítá v neděli 5. června.

 

Východočeský akademický orchestr, který funguje již čtvrtým rokem pod záštitou Univerzity Pardubice, připravil ve spolupráci s Památníkem Zámeček program, kterým připomene 80. výročí pohnutých událostí roku 1942. Koncert se koná 24.5. od 19:30 hodin v budově univerzitní auly, zazní na něm hudba z filmu Schindlerův seznam, Schubertova Nedokončená symfonie a Bruchovo Kol Nidrei. Atmosféru večera doplní projekce filmu o událostech června roku 1942 z produkce Paměti národa. Před koncertem pak připravuje Filozofická fakulta přednášku historiků. Záštitu nad akcí převzali náměstek primátora Jakub Rychtecký a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

 

„Jsme rádi, že se nám po tak dlouhé době podařilo dát orchestr zase dohromady. Nucená dvouletá pauza se podepsala na stavu členstva, pozvali jsme proto do našich řad i několik posil z pražské HAMU,“ uvádí ke koncertu Jan Hrubeš, který jej bude dirigovat. „Věřím, že si každý najde v programu koncertu, který kombinuje klasickou a filmovou hudbu, to své,“ dodává.

 

Necelé dva týdny poté, v neděli 5.6. od 17 hodin, přijal pozvání soubor mladých pražských muzikantů Ježkovy stopy. Ti se, jak už název napovídá, věnují hudbě autorského tria Ježek-Voskovec-Werich. Kapela je obsazením swingový big band čítající na 13 muzikantů. „Ježkovy stopy do Pardubic přivezou nejen hudbu 30. let, ale i jejich méně známé protiválečné verze, které vysílala během 2. světové války BBC,“ uvádí k programu Lukáš Jadrníček, kontrabasista a manažer souboru. „Letos si nepřipomínáme jen výročí heydrichiády, ale též výročí úmrtí Jaroslava Ježka. Proto jsme ke koncertu připravili průvodní slovo historika nejen o Ježkovi a drobnou tematickou výstavu,“ dodává k programu Jadrníček. Záštitu nad tímto koncertem převzala senátorka Miluše Horská.

 

Lístky na oba koncerty jsou k dostání v Informačním centru pod Zelenou branou a v síti Ticketportal. (zr) Foto: ARCHIV (Z vystoupení Východočeského akademického orchestru)

Mohlo by vás zajímat:

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková

V úterý zazní Stabat Mater

V úterý zazní Stabat Mater

K nastudování duchovního díla spojily síly Komorní filharmonie a Konzervatoř Pardubice