Být hasičem není legrace

Region - 22. 05. 2022
Být hasičem není legrace

PARDUBICE - V sobotu 21. května mohli všichni příznivci hasičů po dvouleté odmlce opět nahlédnout za brány požární stanice v krajském městě.

 

Připraveny byly zajímavé ukázky – například horizontální transport (přemostění) hasičů lezců, který je využíván například při povodních či v nepřístupném skalnatém terénu, kdy je nutné přepravit nejen záchranáře, ale hlavně bezpečně evakuovat osoby přes zatopený prostor.

Divákům se představili také kynologové z organizace Sirius Pardubice. Perfektně vycvičení psi předvedli, že poslouchat umí na jediný povel.

 

Velmi akční ukázku v podobě simulace dopravní nehody hasiči předvedli se vším všudy, tedy od zajištění vozidla proti požáru, stability havarovaného vozu až po samotné vyproštění zraněné osoby. Hasiči předvedli i likvidaci požáru automobilu pomocí vysokotlakého proudu vody, kdy je voda rozprašována pod vysokým tlakem. Vytvoří se vodní mlha, která nedovolí přístupu vzduchu a dochází tak k uhašení požáru. Je to velmi účinné hašení a hasiči ho často používají. Návštěvníci se také dozvěděli, co dělat, když jim automobil začne hořet a co je nejčastější příčinou vzniku požárů vozidel.

 

Kuchaře, kuchařky i malé kuchaříčky pak mohla zajímat i ukázka, jak nehasit hořící olej v hrnci. Událost, která se může stát každému z nás v kuchyni, když se nebudeme plně věnovat vaření. 

 

Pro děti byly připraveny soutěže a kvízy, ale i hasičská skluzavka. V odlehčené variantě si mohli návštěvníci vyzkoušet i nejtvrdší disciplíny soutěže „Nejtvrdší hasič přežívá“. Během dne byl nápor také u stánku s hasičskými drobnostmi. Každý návštěvník si mohl zakoupit třeba hrníček nebo čepici či kšiltovku s nápisem hasiči.

 

K vidění byla pochopitelně i zásahová požární mobilní technika a každý návštěvník zjistil, že být hasičem není legrace.

Součástí dne otevřených dveří bylo i vyhodnocení výtvarné soutěže „Dávají za nás ruku ohně“. Tentokrát bylo za úkol vyrobit 3D hasicí přístroj. Což se podařilo a my mohli vyhodnotit opravdu ty nejhezčí výtvory. VENDULA HORÁKOVÁ, tisková mluvčí HZS PaK, Foto: autorka

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury