Den starokladrubského koně

Region - 25. 05. 2022
Den starokladrubského koně

KLADRUBY NAD LABEM - V sobotu 28. května se v Národním hřebčíně uskuteční tradiční Den starokladrubského koně. Bohatě komponovaný program je v letošním roce zároveň oslavou 30. výročí založení Národního hřebčína Kladruby nad Labem, který byl v roce 1992 vyčleněn z tehdejších státních plemenářských podniků. K tomu je již 20 let hřebčín v Kladrubech nad Labem spolu s kmenovým stádem starokladrubských běloušů národní kulturní památkou.



V rámci Dne starokladrubského koně bude pro širokou veřejnost připravena řada vystoupení a prezentací. Hlavní program na nádvoří kladrubského hřebčína začíná ve 13 hodin, obsahuje 14 vystoupení, do kterých bude zapojeno téměř jedno sto koní a bezmála 30 kočárů. Prezentovány budou ukázky zápřeže, mj. slavnostní zápřež císařského šestispřeží, kočárový rej, uherská pošta, voltiž nebo předvedení stáda starokladrubských bílých klisen s hříbaty. Nebudou chybět ani vystoupení hostů ze zemských hřebčinců v Písku a v Tlumačově  s ukázkami čtverylky v podání chladnokrevných hřebců, nebo  pushballu (koňského fotbalu) v provedení studentů Střední školy chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem. Představí se také koně ze zemského chovu – jezdecké stáje Maneo.



Jedinečná bude ukázka 20 dvojspřeží prezentována symbolicky k připomenutí 20 let od prohlášení kladrubského hřebčína národní kulturní památkou.



Brány hřebčína se otevírají již v 10 hodin. V rámci doprovodného programu bude zpřístupněna císařská jízdárna s prezentací historického kočáru typu landauer a do 12 hodin bude umožněn návštěvníkům volný vstup do vybraných stájí hřebčína.



Program na nádvoří hřebčína započne již v 11 hodin půlhodinovou chovatelskou ukázkou starokladrubských koní.



Den starokladrubského koně bude po skončení hlavního programu na nádvoří pokračovat v 18 hodin v kostele sv. Václava a Leopolda koncertem na španělskou kytaru. Na koncert pak navážou večerní komentované prohlídky zámeckých interiérů a kaple Povýšení sv. Kříže v rámci celorepublikové Muzejní noci, která bude probíhat od 19 do 23 hodin. (zr) Foto: MAGDALÉNA STRAKOVÁ

Mohlo by vás zajímat:

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury

Opatovická Romana

Opatovická Romana

Nová teplárenská turbína za 581 milionů korun nese ženské jméno

Cyklobusy jinak

Cyklobusy jinak

Do nové turistické sezóny vyjedou tři linky