Piráti: Pardubice jako nový Amsterdam

Volby 2022 - 31. 05. 2022
Piráti: Pardubice jako nový Amsterdam

PARDUBICE - Dostupné bydlení, školy a školky. Život kolem řek a zeleň v ulicích. Doprava, v níž má každý své místo, kde se chodci i cyklisté cítí bezpečně a všichni se pohodlně dostanou, kam potřebují. Chytré město, ve kterém lidé rádi tráví čas, s bohatou kulturou, plné památek i moderní architektury. 

 

Pardubičtí Piráti v neděli představili kampaň 42 projektů, které mají z Pardubic udělat nový Amsterdam. Z čela kandidátní listiny se o post zastupitele uchází pět různorodých osobností, spojeni jsou vizí Pardubic pulzujících životem a krásných navenek. 

 

Kandidátkou na primátorku Pardubic je zakládající členka místních Pirátů Ivana Böhmová, která je od roku 2018 zastupitelkou. Povoláním učitelka se ve své práci kromě vzdělávání věnuje též sociálním věcem a sportu, blízká je jí i kultura, životní prostředí či participace. Kromě toho je Ivana schopnou organizátorkou akcí, pořádala třeba připomínku 17. listopadu a demonstraci Milionu chvilek pro demokracii. Hlavním tématem pro Ivanu bude lepší dostupnost bydlení a navýšení nedostatečných kapacit (před)školních zařízení, které současné vedení dlouho opomíjelo. 

 

Z druhého místa jí bude krýt záda Lukáš Havlena, člen strategické komise městského obvodu Pardubice V a předseda pardubického místního sdružení Pirátů. Lukáš by rád rozhodování města otevřel jeho vlastním obyvatelům. I proto se postavil za obchodníky na Dukle, kteří v obavách z prodeje svých provozoven spustili petiční akci. Je přesvědčený, že namísto zájmů jednotlivců a velkých firem by se politici měli řídit stanovisky vlastních odborných orgánů. V profesním životě působí v oblasti marketingu, změnového managementu a projektového řízení.

 

Robert Hrdina, člen Zelených, je na pirátské kandidátce garantem politiky ochrany životního prostředí. Vystudovaný dopravní inženýr, který se profesně zabývá bezpečností v železniční dopravě, zasedl v krajském Výboru pro životní prostředí, venkov a zemědělství, kde se věnuje především otázkám ochrany ovzduší a adaptačním strategiím na klimatické změny. Byl mluvčím iniciativy Zastavme elektrárnu Chvaletice, která se postavila proti udělení výjimek na vypouštění nezákonného množství jedovatých spalin. Jeho další témata budou energetická soběstačnost nebo nakládání s odpady. 

 

Vystudované bankovnictví a veřejné rozpočty využije Dominik Bečka, v současnosti zastupitel městského obvodu Pardubice I a člen krajského finančního výboru. Dominik pracuje jako manažer řízení finančních rizik, i jako zastupitel se zajímá se o smysluplné využívání veřejných peněz a také kvalitu veřejných prostranství. I proto spoluzakládal iniciativu za vyhlášení referenda o kontroverzní stavbě fotbalového stadionu Nechci stadion na dluh! nebo inicioval na svém obvodě novou studii sídliště Závodu míru. 

 

Pětkou je bývalý cyklokoordinátor Pardubic, dopravní urbanista a projektový manažer Vojtěch Jirsa. Vojtěch je předseda pirátského zastupitelského klubu a místopředseda dopravní komise. Poté, co se během studia územního a dopravního plánování inspiroval na pobytech v Dánsku a Švédsku, rozjížděl v Česku úspěšnou akci Do práce na kole. V Pardubicích se zasloužil o řadu cykloobousměrek a stojanů na kola. Vojtěch žije v historickém centru města a usiluje o jeho další zvelebení (např. rekonstrukce ulice Kostelní, nebo oživení Bělobranského náměstí). (zr) Foto: (zr)

Mohlo by vás zajímat:

Žijeme Pardubice

Žijeme Pardubice

Představila se nová koalice, jejím lídrem je Jakub Rychtecký

SPOLU chce vyhrát volby

SPOLU chce vyhrát volby

Kandidátem na primátora bude Jan Mazuch z ODS

Všichni lídři jsou rodáky

Všichni lídři jsou rodáky

Společně pro Pardubice v pardubických barvách

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou