Respektují specifické podmínky

Region - 02. 06. 2022
Respektují specifické podmínky

PARDUBICKO - Před rokem se začalo v ulici Do Nového stavět integrační centrum při Speciální základní škole, mateřské škole a praktické škole v Pardubicích. Hotovo by mohlo být v květnu příštího roku. Na průběh stavby, ale i na prostory speciální školy se byl podívat radní pro oblast školství Josef Kozel. Během svých cest po speciálních školách, které kraj zřizuje, se mu podařilo seznámit se stavem všech těchto škol a iniciovat možná řešení stavebních úprav.

 

„Integrační centrum v Pardubicích bude sloužit pracovní a pohybové rehabilitaci, budou zde vybudovány prostory pro vzdělávání a praxi, tělocvičnu, dílnu, cvičný byt i místo pro drobné pěstování,“ uvedl radní Kozel s tím, že součástí projektu je i modernizace stávajících odborných učeben. „Škola by nutně potřebovala opravit i podhled na chodbě hlavní budovy a vybourat stupínky ve třídách, které představují pro zdravotně indisponované žáky problém. Budeme se proto snažit škole ještě více pomoci,“ dodal.

 

Pardubický kraj se snaží speciálním školám zajišťovat lepší podmínky a investovat do jejich vybavení i rekonstrukcí budov. „Agenda speciálního školství je opravdu speciální. Podmínky a vybavení v těchto školách se odvíjí od specifických potřeb dětí, které tyto školy navštěvují. Jsem rád, že v rámci investic se daří speciální školství významně posouvat a pomáhat mu,“ poznamenal Josef Kozel.

 

V poslední době se tak podařilo například kompletně zrekonstruovat speciální školu ve Skutči, opravit sociální zařízení na škole v Králíkách, dokončit stavbu víceúčelového hřiště ve Svitavách či zateplit budovu speciální ZŠ v Olbrachtově ulici v Lanškrouně. Speciální školu v Ústí nad Orlicí půdní vestavba odborných učeben ještě čeká, stejně tak školu v Poličce.

 

„Obecně se dá říct, že speciální školy až na výjimky trpí nedostatkem prostor. Pro výuku dětí se speciálními potřebami musíte mít vhodné pomůcky, odborné učebny specializované na určitý druh terapie, nebo relaxační místnosti. Z toho důvodu se snažíme na školách, kde je to možné, realizovat přístavbu dalších učeben, nebo právě integračního centra, které vzniká v Pardubicích,“ vysvětlil radní Josef Kozel. (DeP) Foto: Pk (Na snímku stavba integračního centra v Pardubicích)

Mohlo by vás zajímat:

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury

Opatovická Romana

Opatovická Romana

Nová teplárenská turbína za 581 milionů korun nese ženské jméno

Cyklobusy jinak

Cyklobusy jinak

Do nové turistické sezóny vyjedou tři linky