Museli akceptovat snížení

Region - 02. 06. 2022
Museli akceptovat snížení

PARDUBICKO - V úterý online jednali zástupci Pardubického kraje s vedením Státního fondu dopravní infrastruktury a náměstkyní ministra dopravy. Tématem byly peníze na stavbu přivaděčů a oprav silnic poškozených při stavbě dálnice D35 v letech 2023 až 2026.

 

„Limit na stavbu přivaděčů pro rok 2023 byl nastaven přibližně na 450 milionů korun. Naše plánování pro stavbu přivaděčů bylo vyšší, ale vzhledem k finanční situaci státní kasy jsme snížení akceptovali,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš.

 

Důležitou zprávou pro Pardubický kraj je také to, že zůstaly zachovány finanční prostředky pro opravu silnic poškozených při stavbě dálnice a přivaděčů. Těžká technika má neblahý vliv na takzvané návozové trasy, ale i na některé silnice, které dopravci používají mimo plán. „Důležité je, že částka 150 milionů na rok 2022 a 100 milionů na rok 2023 na opravu silnic byla udržena a můžeme neprodleně plánovat a opravovat,“ sdělil Michal Kortyš.

 

Pardubický kraj v letošním a následujícím roce počítá s opravami a stavbami celé řady silnic, které souvisejí s D35. Mezi ty nejnákladnější patří například napojení silnice II/312 na mimoúrovňové křížení s D35 Vysoké Mýto – západ za více než 1,6 miliardy korun nebo napojení silnice II/322 na mimoúrovňové křížení s D35 Dašice za 555 milionů korun. Takto náročné stavby jsou plánovány na několik let. Letos má začít růst také obchvat Dašic, v těchto dnech bude podepisovat smlouva se zhotovitelem. Na dalších místech už jsou podané nabídky, jinde probíhají řízení pro územní a stavební povolení.


Stavba přivaděčů se v posledních letech prodražuje nejen kvůli cenám materiálů a stavebních prací, ale také kvůli archeologickým průzkumům. Například při stavbě obchvatu Dašic stál výzkum 80 milionů korun, což je třetina celkové hodnoty stavby. (DoB) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury

Opatovická Romana

Opatovická Romana

Nová teplárenská turbína za 581 milionů korun nese ženské jméno

Cyklobusy jinak

Cyklobusy jinak

Do nové turistické sezóny vyjedou tři linky 

Zemřel poslanec Jaroslav Bašta

Zemřel poslanec Jaroslav Bašta

Ve sněmovně by ho měl v klubu SPD nahradit Marcel Dlask

Podvečerní zásah hasičů

Podvečerní zásah hasičů

Čtyři jednotky likvidovaly požár chaty

Dirección Girona

Dirección Girona

Pardubické letiště má nové spojení se Španělskem