Hold hrdinům

Region - 02. 06. 2022
Hold hrdinům

PARDUBICE - Celý červen bude před hlavním vlakovým nádražím zdarma k vidění panelová výstava dvou desítek kreseb akademické malířky Zdenky Landové, které autorka věnovala hrdinství československých parašutistů a jejich spolupracovníků z řad domácího protinacistického odboje. Pardubický kraj ve spolupráci s Památníkem Lidice a Památníkem Ležáky navazuje na výstavu, která byla prezentována na počátku roku v pardubické Reálce.

 

Venkovní výstava kreseb Zdenky Landové je součástí našich aktivit, kterými si připomínáme 80 let od heydrichiády, a to nejen na území našeho kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

 

Výstava vznikla v úzké spolupráci s Památníkem Lidice a Památníkem Ležáky. „Představené obrazy jsou součástí rozsáhlého cyklu 150 děl, která vznikla v polovině 60. let minulého století a naše veřejnost se s částí z nich měla možnost seznámit na přelomu let 1968-1969, kdy se objevily jako obrázkový seriál v tehdy obnoveném časopisu Junák. Obrazům, které autorka vytvořila jednou z nejstarších výtvarných technik – kresbou křídou, předcházelo pečlivé shromažďování podkladů, studium v archivech i rozhovory s pamětníky. I to určitě přispělo k tomu, že její obrazy udivují svou věrností, ale i historickou přesností všech detailů,“ uvedl ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech