Výjimečně silný zážitek

Kultura - 04. 06. 2022
Výjimečně silný zážitek

PARDUBICE – Diváci a posluchači v krajském městě se konečně dočkají provedení pořadu, jejž Barocco sempre giovane nastudovalo se sólisty již téměř před dvěma lety a účinkovalo s ním na mnoha místech v ČR i v zahraničí. Navštívit ho lze ve čtvrtek 9.6. od 19 hodin v rámci abonentního cyklu BSG, tentokrát v Evangelickém kostele ve Sladkovského ulici.

Zdánlivě nesourodé spojení dvou velkých uměleckých děl. Kantátu Ich habe genug (Mám již všeho dost) pro sólový bas, hoboj a smyčce zkomponoval Johann Sebastian Bach roku 1727 na text neznámého autora. Odkazuje na vyprávění o zbožném starci z jeruzalémského chrámu, Simeonovi. Tématem je smrt jako vysvobození ze světa prostoupeného bídou a zoufalstvím. Epická báseň Arnošta Lustiga „Kantáta“ je obžalobou nejhrůznějšího zločinu v historii lidstva, Šoa. Navzdory tomu ani jedna z těchto kompozicí nekončí beznadějí: „Říkají nám naši mudrcové, že sice není možno neplakat, že ale věčný pláč nás samotné by zničil, až bychom byli jako ti, nad nimiž pláčeme… Budoucnost je jinde, neboť vzpomínka je jenom polovina bytí“. (Arnošt Lustig)



Tento hudebně – literární projekt vznikl ve spolupráci Josefa Krečmera a Evy Lustigové, dcery Arnošta Lustiga, která se současně ujala jeho režie. Je připomínkou výročí 80 let transportů židů z Pardubic a okolí.

Výjimečný pořad bude proveden v tomto obsazení: Barocco sempre giovane, Gustáv Beláček – bas, Vilém Veverka – hoboj, Jiří Lábus, Vilma Cibulková, Vilém Udatný – recitace.

 

Vstupenky v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky, vti Ticketportal a v místě konání koncertu. (zr) Foto: LADA KOLESÁROVÁ (Snímek z provedení Kantáty v roce 2020 v Heřmanově Městci v rámci Pardubického hudebního jara. Vpravo Eva Lustigová a Jiří Lábus)



Mohlo by vás zajímat:

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková

V úterý zazní Stabat Mater

V úterý zazní Stabat Mater

K nastudování duchovního díla spojily síly Komorní filharmonie a Konzervatoř Pardubice