Univerzita má další profesorku

Region - 20. 06. 2022
Univerzita má další profesorku

PARDUBICE - Expertka na geoinformační technologie, proděkanka Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice Jitka Komárková, se nově stala profesorkou v oboru Systémové inženýrství a informatika. Jmenovací dekret jí v pátek v pražském Karolinu předal ministr školství, mládeže a tělovýchovy.

 

„Je skvělé, že nejvyšší pedagogickou hodnost získávají další kolegové z různých fakult naší vysoké školy. Ukazuje to, že Univerzita Pardubice může nabídnout nejen zajímavé studium, ale také kvalitní pedagogy s úspěšnou vědeckou kariérou. Gratuluji paní proděkance,“ řekl rektor Univerzity Pardubice Libor Čapek.

Prof. Jitka Komárková (52) je absolventkou Vysoké školy chemicko-technologické v Pardubicích. V roce 1993 zde získala inženýrský titul v oboru Chemicko-technická ochrana životního prostředí. Od roku 1997 pracuje v Ústavu systémového inženýrství a informatiky na Fakultě ekonomicko-správní.

 

V rámci doktorského studia v oboru Krajinná a aplikovaná ekologie se začala zaměřovat na problematiku geoinformačních technologií. Dizertační práci s názvem „Geografické informační systémy v odpadovém hospodářství“ obhájila na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice v roce 2000. V roce 2009 byla jmenována docentkou v oboru Systémové inženýrství a informatika. Dlouhodobě se zabývá řešením prostorově orientovaných problémů a zpracováním dat získaných metodami dálkového průzkumu Země, včetně dat získaných pomocí dronů. Podílí se na řešení významných výzkumných projektů, např. Grantové agentury ČR nebo projektu „Vysokorychlostní síť národního výzkumu a její nové aplikace“ v rámci společnosti CESNET z. s. p. o. Je také autorkou a spoluautorkou řady odborných publikací a rovněž aktivní školitelkou studentů doktorských studijních programů a vedoucí řady oceněných diplomových a bakalářských prací.

 

Od roku 2020 působí opětovně jako proděkanka pro studium a pedagogickou činnost Fakulty ekonomicko-správní. Tuto funkci zastávala již v letech 2012-2015. Její práce se promítá i do volného času, v němž se věnuje horské turistice a geocachingu.

 

Návrhy na jmenování profesorů nejprve schvaluje Vědecká rada Univerzity Pardubice, která dál doporučuje rektorovi, aby návrh na jejich jmenování prezidentem republiky předložil ministrovi školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Na 7 fakultách Univerzity Pardubice v tuto chvíli působí více než sedm desítek profesorů. (MaM) Foto: UPa

Mohlo by vás zajímat:

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury

Opatovická Romana

Opatovická Romana

Nová teplárenská turbína za 581 milionů korun nese ženské jméno