Bouře škodí také opeřencům

Region - 22. 06. 2022
Bouře škodí také opeřencům

PASÍČKA - Následkem pondělní silné bouře přijala zdejší Záchranná stanice a ekocentrum z území okolí měst Chrudim, Chrast a Vysoké Mýto během večera a noci celkem 21 volně žijících živočichů, kteří potřebovali nutně pomoc. Následující úterní dopoledne pak přibylo dalších 13 živočichů.

 

„Jednalo se o zesláblé dospělé jedince i vyčerpaná mláďata, která v mnoha případech přišla o hnízdiště následkem polámaných nebo vyvrácených stromů. Zpravidla při nálezu živého mláděte byla v okolí nalezena i mláďata již uhynulá. V okamžiku po bouři bylo přijato značné množství telefonátů, kdy se během příjmu svezených živočichů muselo dále řešit, kdo a kam nám je může přiblížit, popřípadě dovézt, aby byla činnost s péčí co nejefektivnější,“ popisuje Milan Oppa ze Záchranné stanice a ekocentra Pasíčka.

 

„Se svozovou činností nám velice pomohli nálezci, kteří k nám přivezli mládě slabého a promoklého káněte. Když to viděli a slyšeli, neváhali a polovinu živočichů v nouzi k nám svezli. Byla to ohromná pomoc, protože jsme se mohli rovnou přímo věnovat nově přijatým živočichům. Mezi nimi bylo například mládě čápa bílého, které přežilo pád z komína i s hnízdem. Dále luňák červený, který byl nalezen pod spadlou borovicí, promoklá a zesláblá poštolka obecná, krahujec obecný, káně lesní. Slabé, promoklé mládě káněte bylo nalezeno na zemi. Stejně tak odrostlá mláďata sojek, kavek, strak, vrány černé. Mezi další jedince se řadí i odrostlejší mláďata kalousů ušatých, poštolek obecných a pěvců. Druhý den byla přijata i labuť, která během bouře přistála na benzinové pumpě a pohmoždila si levou stranu těla, takže nebyla schopna vzlétnout. Navíc bylo potřeba řešit hnízdiště v dutinách vyvrácených stromů,“ uvádí Milan Oppa.

 

Závěr hrůzné statistiky je však spíše optimistický. Celková prognóza všech přijatých živočichů je totiž taková, že až na pár vážněji poraněných jedinců mají opeřenci reálnou šanci na návrat do přírody. (zr) Foto: ZSE Pasíčka

Mohlo by vás zajímat:

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury

Opatovická Romana

Opatovická Romana

Nová teplárenská turbína za 581 milionů korun nese ženské jméno