Varování před silnými bouřkami

Region - 24. 06. 2022
Varování před silnými bouřkami

PARDUBICKO - Velmi silné bouřky předpovídají meteorologové na pátek 24. června, a to od pravého poledne až do sobotní 10. hodiny. Výstraha platí pro Chrudimsko a Pardubicko.

 

V jednotlivých bouřkách může ojediněle spadnout i přes 50 mm za krátké časové období (hodina až několik málo hodin). Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod.

 

Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního telefonu.

 

Výstraha meteorologů je vydána také na nebezpečí vzniku požárů a platí pro Litomyšlsko, Moravskotřebovsko, Poličsko, Svitavsko, Orlickoústecko, Králicko, Vysokomýtsko, Lanškrounsko, Českotřebovsko i Žamberecko a Pardubicko. Výstraha je platná již od čtvrtka 23. června do sobotní 16. hodiny. VENDULA HORÁKOVÁ, tisková mluvčí HZS PaK  Foto: LUKÁŠ RONGE, Amatérská meteorologická společnost (Snímek byl pořízen při pondělní bouři na Chrudimsku)

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury