Obnova na kolejích

Region - 29. 06. 2022
Obnova na kolejích

PARDUBICKO - Když uzavíral Pardubický kraj smlouvy s železničními dopravci o zajištění regionální železniční dopravy na 10 let, tak jedním z hlavních kritérií byla modernizace vozového parku a zvýšení komfortu cestujících v regionu. Pro upřesnění plánu nasazování moderních vozidel se v pondělí sešli hejtman Martin Netolický a náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš se zástupci Českých drah. Ti tak navázali na cestu do polského města Bydhošť, kde si prohlédli výrobní závod společnosti PESA, která pro České dráhy dodá vozy RegioShark.

 

Jak v případě Českých drah, tak soukromého dopravce Leo Express jsme kladli velký důraz na nasazení moderních vozidel v průběhu uzavřené desetileté smlouvy. Již v příštím roce bude na trať 238 Pardubice – Havlíčkův Brod nasazeno sedm nových dieselových jednotek, které doplní dvě stávající jednotky „RegioShark“. Od jízdního řádu 2023/2024 bude na této trati upraven stávající koncept dopravy, budou zavedeny přímé vlaky Pardubice – Havlíčkův Brod a dojde k navýšení rozsahu dopravní obslužnosti na této trati,“ řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš.

 

Další krok modernizace vozového parku byl finálně domluven na pondělním jednání. „K sedmi novým jednotkám pro trať 238 budou pořízeny zánovní motorové vozy řady 841 „RegioSpider“, které cestující již znají z okolí České Třebové. Pořízeno bude celkem 11 motorových vozů, které budou v průběhu příštího roku nasazeny na tratě 017 z Moravské Třebové do Dzbelu, 018 z Chocně do Litomyšle, 260 z České Třebové do Letovic a 261 ze Svitav do Žďárce u Skutče,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že na trati 270 Česká Třebová – Lanškroun a Česká Třebová – Zábřeh na Moravě již jezdí čtyři tyto vozy.

 

Nové motorové jednotky i vozy budou nízkopodlažní, vybavené klimatizací, zásuvkami 230V, WiFi, informačním systémem či vakuovou toaletou. Vozidla budou také vybavena systémem ETCS, který má přinést větší bezpečnost na české železnici. Maximální rychlost u obou typů vozidel je 120 km/h,“ objasnil základní parametry nových vozidel Netolický.

 

Díky nasazení nových vozidel dojde k vyřazení starých motorových vozů řady 810. Ty nahradí nově dodávané vozidla a na tratích 015 Přelouč – Heřmanův Městec a 016 Chrudim – Holice jednotky řady 814, které cestující znají pod názvem „RegioNova“. „Díky této obnově vozidel budou na většině tratí v Pardubickém kraji nasazena nízkopodlažní vozidla a navýšen bude také rozsah dopravní obslužnosti, a to přibližně o 80 tisíc vlakových kilometrů. Nárůst výkonů se týká tratí 238 Pardubice – Havlíčkův Brod a 261 Svitavy – Žďárec u Skutče,“ dodal náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš. (DoB) Foto: cs.wikipedia.org

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života