Hvězda zkompletovala sadu medailí

Atletika - 29. 06. 2022
Hvězda zkompletovala sadu medailí

OSTRAVA / HODONÍN - Dva uplynulé víkendy patřily českým národním šampionátům a atleti Hvězdy Pardubice se představili ve velmi dobrém světle.



Ostravský stadion ve Vítkovicích byl dějištěm Mistrovství České republiky mládeže. O co nejlepší výkony, a hlavně o tituly mistrů ČR se utkali junioři, juniorky, dorostenci a dorostenky. Celkem dvacet mládežníků Hvězdy Pardubice se nominovalo na vrchol letní domácí atletické sezóny a se svými trenéry odcestovali do Ostravy.



Na nejvyšší příčku se podařilo vystoupat běžkyni na 800 metrů Elišce Koletové, která nejprve pohodlně postoupila ze svého rozběhu časem 2:16,00 min, tento čas ve finále ještě dokázala vylepšit na 2:14,99 min. To ji přineslo dorostenecký mistrovský titul a první zlatou medaili v této disciplíně z českého šampionátu.



Stříbrnou medaili, a tedy druhé místo si zajistila svým nejlepším letošním výkonem 1,74 metru juniorská výškařka Simona Ručová. Od zlata ji dělil jen nepatrný krůček, protože i vítězka předvedla nejlépe 1,74 metrů, rozhoduje však na kolikátý pokus závodnice danou výšku skočí, a tak skončila Simona druhá.



Sadu medailí pro Hvězdu Pardubice završil junior Filip Stránský. V běhu na 3 000 metrů překážek si vylepšil osobní rekord na 9:59,20 min a vybojoval tak bronzovou medaili.



Kvalitní výkony předvedli i další naši závodníci. Dorostenec Milan Vích zdolal ve skoku o tyči 4,35 metrů a skončil těsně pod stupni vítězů. Stejnou příčku získala mezi dorostenkami i kladivářka Alexandra Kollárovičová, když poslala své 3kg těžké náčiní do vzdálenosti 53,81 metrů. K tomu přidala ještě osmou příčku ve vrhu koulí (12,72 m). Pěkný výkon předvedl ve výšce juniorů Jakub Racek, tomu se podařilo překonat laťku ve výšce 1,87 metrů a obsadil tak páté místo. Pátý skončil dorostenecký oštěpař Pankrác Boháč za pokus dlouhý 52,87 metrů a také štafeta dorostenců na 4 x 100 metrů ve složení Balda, Krupička, Rezek a Tobiška (44,07 s). Mezi finalisty, tedy osm nejlepších, se na sedmých příčkách podívali i Nikol Zyklová v hodu kladivem (43,51 m) a Lukáš Havlík v běhu na 5 000 metrů (16:35,48 min). Finalistkou se stala i Klára Svobodová, které patří osmé místo ve skoku o tyči juniorek za pokus ve výšce 3,30 metrů.



Další výsledky závodníků Hvězdy Pardubice:

Junioři: trojskok 13. místo Martin Kvapil 12,73 m, oštěp 13. Michal Čuda 48,73 m. Juniorky: dálka 12. Simona Ručová 5,32 m, 400 m př. 12. Monika Zyklová 65,50 s, 800 m 13. Kateřina Machová 2:19,37 min, 100 m 20. Barbora Moravcová 12,66 s. Dorostenci: vrh koulí 10. místo Jakub Klucký 14,53 m, 300 m př. 15. Tomáš Rezek 40,99 s, 800 m 19. Jakub Krupička 2:06,38 min.



DVĚ ZLATA A BRONZ Z NÁRODNÍHO MISTROVSTVÍ DOSPĚLÝCH PRO HVĚZDU PARDUBICE



Poslední červnový víkend patřil nejlepším atletům, kteří se dokázali nominovat na Mistrovství České republiky. To se letos konalo v Hodoníně na opraveném stadioně, který loni srovnalo se zemí tornádo. Na Moravu se vydalo 8 zástupců atletického oddílu Hvězda Pardubice a nakonec z toho byly tři cenné kovy, jejichž hodnota byla 2x zlatá a jednou bronzová.



Na nejvyšší příčku vystoupal hned první den šampionátu trojskokan Jiří Vondráček. V Hodoníně si tak vybojoval celkem již 11. titul mistra České republiky v jeho hlavní disciplíně, trojskoku. Zároveň se také dostal na první místo letošních trojskokanských tabulek výkonem 16,07 metrů, který předvedl v druhé sérii. Druhému v pořadí tak nadělil více než půl metru a celou soutěž jasně ovládl.“ Hodnotí vystoupení medailové stálice místopředsedkyně Hvězdy Pardubice Jana Kárníková.



První den šampionátu zvládla velmi dobře i běžkyně Barbora Zoubková, na trati 5 000 metrů si vylepšila své osobní maximum, a to ji vyneslo na 6 místo. Do finálové osmičky se vešel kladivář Filip Chodil, jemuž výkon 57,17 zajistil osmou příčku. V kladivu se představil i juniorský mistr světa z loňského roku, Jan Doležálek, který měl vysoké ambice, bohužel se mu nepovedlo zapsat platný pokus. Je nutné poznamenat, že soutěž kladivářů pořadatelé příliš nezvládli, výseč byla oproti kleci posunutá ze středu a po pokusu jednoho ze závodníků, kdy kladivo zasáhlo upevnění sítě byl závod na hodinu přerušen. To opravdu nepřeje kvalitním výkonům,“ posteskla si Kárníková a dodává: „Pěkný osobní rekord si zaběhl Filip Stránský na trati 3 000 metrů překážek, když cílovou pásku proťal v čase 9:51,55 min.“



Na další cenné kovy museli pardubičtí závodníci čekat až do druhého dne šampionátu, kdy zazářili kladivářka Adéla Korečková a překážkář Adam Smolka.



Druhý den mistrovství zahájila soutěž kladivářek a Adéla Korečková, která se třetím pokusem 64,30 m jasně posunula do čela soutěže nenechala nikoho na pochybách, že ji letos právem patří první příčka v tabulkách. V šestých pokusech pak hodnotu svého výkonu ještě vylepšila na 64,79 m a s téměř čtyř metrovým náskokem celou soutěž ovládla.



Překážkář Adam Smolka, se nejprve probojoval z rozběhů a pak ve finále zvládl svou 400 dlouhou trať v čase 50,40 s, což je jeho nové životní maximum. Tento výkon ho vynesl na stupně vítězů a Adam si z Hodonína odvezl skvělou bronzovou medaili.



Posledním závodníkem, který se na českém šampionátu představil byl koulař Jan Touš, ten měl po třetím místě z halového MČR jistě vyšší ambice, ale bohužel se nepotkal s ideální formou a podmínkami a nakonec z toho byla devátá příčka za výkon 15,49 metrů,“ komentuje vystoupení jednotlivých pardubických atletů Kárníková



Tři cenné kovy jsou skvělý výsledek, jen škoda, že nebylo více finálových umístění. Celkově, ale musím naše závodníky pochválit za jejich výkony a nasazení,“ uzavírá vystoupení na Mistrovství ČR dospělých Jana Kárníková.



Kompletní výsledky z obou šampionátů na www.atletika.cz

(yak) Foto: Hvězda Pardubice (Na snímku uprostřed zlatá Eliška Koletová)

Mohlo by vás zajímat:

Atlet Bez Bariér byl nejlepší

Atlet Bez Bariér byl nejlepší

Pardubický sportovec Stanislav Hanuš byl na ostravské Handi Zlaté tretře nejlepším z Čechů

Klan Česáků na Veteraniádě řádil

Klan Česáků na Veteraniádě řádil

Atletičtí „veteráni“ z AC Pardubice brali medaile

Třetí prohra Beksy

Třetí prohra Beksy

Pardubičtí basketbalisté čtvrté utkání prohráli

Další ztracené body

Další ztracené body

Pardubičtí fotbalisté doma nestačili na Mladou Boleslav

Druhý bod pro Třinec

Druhý bod pro Třinec

Pardubičtí hokejisté první zápas v Třinci prohráli

Beksa poprvé vyhrála

Beksa poprvé vyhrála

Pardubičtí basketbalisté snížili