Modré nasvícení na uvítanou

Region - 30. 06. 2022
Modré nasvícení na uvítanou

BRUSEL / PARDUBICE - Evropský výbor regionů (EVR), který je hlasem zástupců místních a regionálních samospráv všech členských zemí, tento týden obnovoval své předsednictvo. Novým předsedou se stal Portugalec Vasco Alves Cordiero, předseda regionální vlády Azorských ostrovů.  Náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek byl na další 2,5leté období opět zvolen místopředsedou EVR a zůstává i nadále předsedou České národní delegace ve Výboru regionů.

 

Součástí dvoudenního plenárního zasedání v Bruselu bylo také vystoupení místopředsedy české vlády Ivana Bartoše, který prezentoval priority nastupujícího českého předsednictví. Jsou jimi zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny, energetická bezpečnost, posílení evropských obranných kapacit a bezpečnost kybernetického prostoru, strategická odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí.

 

V diskuzi vysvětlil Roman Línek i heslo českého předsednictví Evropa jako úkol. „Vracíme se k úvaze českého prezidenta Václava Havla, kterou pronesl v roce 1996 při udělování Ceny Karla Velikého v Cáchách. Tenkrát vyzval Havel Evropany k tomu, aby znovuobjevili své svědomí a přijali zodpovědnost za globální ekologické, sociální a ekonomické problémy. Dnes, při ruské válečné agresi na Ukrajině, chápeme toto heslo také jako výzvu k přijetí zodpovědnosti a rozhodnému jednání na základě hodnot, které nám ukládá svědomí. Evropa jako úkol pro všechny účastníky potřebuje nově promyslet, přebudovat a posílit, aby obstála i v dalších letech.“

 

Evropský výbor regionů bude na podzim jednat také v České republice. „Přípravy jsou v plném proudu, jednat se bude nejen v Praze, ale také v Pardubicích, Brně, Valticích a Liberci. Pardubic se bude týkat část jednání předsednictva této evropské instituce, ve kterém budeme 15. září prezentovat jak naši pomoc Ukrajině, tak i významný projekt rekonstrukce Automatických mlýnů podpořený z unijních fondů,“ uzavřel Línek.

 

Pardubický kraj přivítal české předsednictví slavnostním modrým nasvícením ve čtvrtek večer u budovy bývalé reálky a bude se spolupodílet na dalších akcích předsednictví. (zun) Foto: Pk

 

Mohlo by vás zajímat:

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku