Letní stadion se brzy zazelená

Město Pardubice - 02. 07. 2022
Letní stadion se brzy zazelená

PARDUBICE - Rekonstrukce letního stadionu se posouvá do další etapy. Hrubá stavba hlavní tribuny, která patří mezi památkově chráněné objekty, byla dokončena již začátkem června, v případě dalších tribun se již provádí práce na jejich osvětlení. Od srpna by se stavbaři měli pustit do pokládky trávníku, který z této plochy udělá ten pravý fotbalový stadion.



Hlavní tribuna ležící v západní části stadionu byla zachována a rekonstruována tak, aby zde bylo možné vytvořit zázemí nejen pro samotné hráče, ale také pro novináře a samozřejmě diváky. V horní části hlavní tribuny se budou nacházet skyboxy, přičemž dohromady hlavní tribuna pojme na 600 diváků. Jižní, severní a východní tribuna byly dostavěny prefabrikovanou formou, což znamená, že jednotlivé železobetonové díly byly odlity do forem, převezeny na místo stavby a poskládány do potřebné podoby, což je časově méně náročnější postup,“ informuje primátor Martin Charvát s tím, že v podobě, v jaké bude stadion na začátku ledna 2023 dokončen, bude jeho kapacita 4600 diváku. Díky možnosti jednotlivé tribuny dostavět a propojit bude následně možné tento počet diváků až zdvojnásobit.



Všechny tři dostavěné tribuny jsou již schovány pod střechou, v současné době firma pracuje na jejich osvětlení. V dalších měsících stavebníky čeká pokládka umělého trávníku na tréninkové ploše a pokládka přírodního trávníku na hlavní hrací ploše, dále budou pracovat na zázemí tribun, práce budou probíhat i na rozšíření sjezdu ke stadionu z nábřeží Václava Havla.



Revitalizaci letního stadionu zadalo město metodou Design – build, kdy vybraný dodavatel, v tomto případě společnost PORR, garantuje zadavateli na základě předem stanovených podmínek zpracování projektu i jeho naplnění, včetně ceny. „Bohužel naše žádost o dotaci ze strany státu úspěšná nebyla, ale město bylo od začátku po finanční stránce připraveno náklady spojené s revitalizací letního stadionu uhradit samo. Provoz areálu bude navíc řešen formou obchodního nájemného, což nám umožní odpočet DPH. Díky této daňové optimalizaci se nám podařilo vytvořit finanční rezervu v desítkách milionů korun, která pokryje další vícenáklady spojené s vytvořením kvalitnějšího zázemí pro diváky a zajištěním delší životnosti tréninkového hřiště,“ dodává náměstek primátora zodpovědný za dotační politiku a rozvoj a strategii města Jan Nadrchal s tím, že se dodavatelská firma zavázala revitalizovat pardubický letní stadion do ledna 2023 za zhruba 430 milionů korun včetně DPH, které půjdou z městské kasy. Podle slov náměstka město navíc jedná s FK Pardubice o zvýšení nájemného o přibližně 10 až 15 procent. (iko) Foto: MmP

Mohlo by vás zajímat:

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres