Pernštejnlove: rekordní předprodej

Kultura - 03. 07. 2022
Pernštejnlove: rekordní předprodej

PARDUBICE - Už za necelý měsíc vypukne na zámku sedmý ročník divadelního festivalu Pernštejnlove. Atraktivní program příznivce oslovil a přehlídka hlásí rekordní předprodej.  Hlavními lákadly jsou monodrama Skečmen s Romanem Zachem a komedie Hřeben Bruce Willise v podání Divadla Tramtarie. Festival se letos koná v termínu 26. až 30. července. 



I když řada kulturních akcí hlásí pokles návštěvnosti a problémy s předprodejem, Pernštejnlove má opačnou zkušenost. „Když porovnáme letos dosud prodané vstupenky a permanentky s čísly z uplynulých šesti ročníků, tak je letošní předprodej suverénně nejlepší. V této chvíli už jsou některá představení v šapitó téměř vyprodaná,” raduje se Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea, které festival pořádá společně se spolkem NaEx. 



Je vidět, že fanoušky náš program zaujal. Také se snažíme, aby festival byl ještě více vidět. Letos tak nově cílíme reklamu i na hradecké příznivce, rozjeli jsme na příklad spolupráci s hradeckým festivalem Regiony,“ upozorňuje Libánek a dodává: „Myslím, že také příznivci ocenili, že jsme i přes narůstající náklady letos nezdražovali a ponechali ceny vstupného na loňské výši.“ Vstupenky na jednotlivá představení Pernštejnlove se tedy pohybují v přijatelné výši 80 až 350 korun, permanentku na hlavní scénu lze pořídit za 1200 korun, do šapitó pak za 800 korun. 



Jedním z hlavních taháků letošního ročníku je monodrama Skečmen. Vypráví příběh komika, který jednoho dne přijde o smysl pro humor. V titulní (a v jediné) roli se představí Roman Zach. „Autorem té hry je Luboš Balák. Oba máme stejně staré děti a zjistili jsme, že máme podobné styčné body našich životů a krizí. Takže jsme to během zkoušení doplňovali také o moje zážitky. Jednou seděla v publiku i moje žena. A diváci za ní po představení chodili, jestli jí nevadí, že o ní takhle mluvím. Jenže to je postava Skečmena, to nejsem já,“ vysvětluje Zach. Rodák z Ústí nad Labem se při představení musí obejít bez hereckých kolegů. „Týden před premiérou jsem zjistil, že nebudu moct nikomu nadávat, že to kazí. Maximálně sobě. A pak mi ještě došly další věci, jako že budu jezdit na zájezdy sám a všechny rekvizity si budu tahat sám,“ svěřuje se charismatický herec, který během Skečmena čile improvizuje s diváky.  A jak se těší na festivalové hraní do Pardubic? „Já mám obecně open airy a hraní v plenérech rád. Léto mám spojené s výlety a moc se mi nechce hrát v kamenných divadlech. Skečmen je navíc typ představení, které vybízí k tomu, aby si divák na představení vzal drink, udělal si pohodu. Takže ano, letní hraní mám moc rád a na pardubickém zámku jsem ještě nikdy nebyl, moc se těším.“



Návštěvníci Pernštejnlove se i letos mohou těšit na bohatý doprovodný program, který bude přístupný zdarma. Vždy po skončení divadla na hlavní scéně (kolem 22:30) začne v parkánu koncert tuzemské kapely, případně písničkáře. „Velkým lákadlem bude hned úvodní úterní koncert dreampopové kapely teepee, která patří mezi naše největší hudební naděje. Jejich křehká a přesto velmi chytlavá hudba bude pravým balzámem pro uši,“ podotýká dramaturg doprovodného programu Tomáš Klement. „Pravidelně se snažíme zvát místní skupiny a jsme rádi, že jsme se letos dohodli s šansonovým kvartetem Chanson trio de Coucou v čele s charismatickou zpěvačkou Radkou Rubešovou. Osobně se hodně těším na páteční koncert charismatického hudebníka Davida Pomahače, který prošel skvělými kapelami Kieslowski nebo Houpací koně. Na našem festivalu představí nové a kritikou velmi ceněné album Neviditelný,“ upozorňuje Klement. Festival dále pozval písničkářku Janu Kozubkovou a weird popové duo Něco Něco. Parkán by se měl během letošního ročníku proměnit na oddechovou zónu. Její součástí bude i stánek s občerstvením. To bude tentokrát zajišťovat Barona Café, zámecká kavárna vyhlášená vynikající kávou.  



A další lahůdky z doprovodného programu? Festivalovou trvalkou se pomalu stává Václav Bartoš, který se i letos na Pernštejnlove představí se svým Školním výletem. Legrácka, která každoročně baví návštěvníky hradeckého „Divadelňáku“, má letos své místo každý den kolem 20:30. Tradičním bonbónkem na závěr je sobotní půlnoční představení. Tentokrát to bude konverzační groteska s hudebně-pohybovými výstupy, kterou zahraje soubor talentovaných herců a čerstvých absolventů DAMU Ductus Deferens. Ten vloni na hlavní scéně zaujal vtipnou a scénograficky svěže pojatou komedií o cestování v čase Cestopissing. 



Kompletní program festivalu Pernštejnlove 2022 je k dispozici na webu www.pernstejnlove.cz. Předprodej probíhá v síti SMS ticket a v Infocentru Pardubice. (skp) Foto: VČM

Mohlo by vás zajímat:

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková