Sociální služby dostanou zbytek dotací

Region - 04. 07. 2022
Sociální služby dostanou zbytek dotací

PARDUBICE – Krajští zastupitelé schválili rozdělení celkové částky účelových dotací na financování sociálních služeb od státu. Kvůli rozpočtovému provizoriu státu musel kraj na začátku roku na sebe převzít závazek ve výši téměř 500 milionů korun, aby mohl rozdělit dotace na 1. pololetí. Nyní rozdělil zbývající část. Přesto je více než zřejmé, že to poskytovatelům sociálních služeb nebude v současné situaci stačit.

 

Na začátku letošního roku jsme sociální služby podrželi krajským rozpočtem a schválili jsme a vyplatili dotace za 486,8 milionu korun tak, aby se sociální služby nedostaly do platební neschopnosti. Nyní v průběhu července rozdělíme ještě 541,4 milionu korun. Tak jako každý rok si necháváme 8,5 milionu korun na 2. kolo dotačního řízení na podporu pečovatelských služeb, osobní asistence a pobytových odlehčovacích služeb,“ říká radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

 

V tomto roce se sociální služby potýkají s mnoha ekonomickými dopady do svého fungování. Po období, kdy se musely vyrovnat s testováním na Covid 19, očkováním a náročným poskytováním sociálních služeb v oblecích a respirátorech, nastala další doba nejistoty v jejich financování. Razantně vzrostly náklady za energie i celková míra inflace. I přes navýšení příspěvku na péči do pobytových služeb a změně úhradové vyhlášky dochází ve službách k značným nárůstům nákladů například na zajištění ubytování, stravy nebo dojíždění za klienty u terénních služeb.

 

V současné době napjatě čekáme, jak dopadne jednání o možném dofinancování sociálních služeb ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí. Je to jediná možnost k zachování stávajících sociálních služeb, protože mnoho z nich obdrželo jen zhruba 75 procent loňské dotace. Pokud vše dobře dopadne, jsme připraveni vyhlásit další dotační kolo, aby i organizace, které ve svém požadavku na dotaci postupovaly zodpovědně a nepředpokládaly takové navýšení energií a inflace, si mohly upravit požadavky na dotaci dle skutečných nákladů. I když to bude administrativně náročné jak pro organizace, tak i pro kraj, měli bychom vše stihnout tak, aby Zastupitelstvo Pardubického kraje mohlo rozhodnout o navýšení dotací v září a sociální služby by tak mohly fungovat bez dalších problémů,“ dodává Pavel Šotola. (zun) Ilustrační foto: cssp2.cz

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury