Pardubicko v Bruselu

Region - 04. 07. 2022
Pardubicko v Bruselu

BRUSEL - Oficiální oslavy k zahájení českého předsednictví v Radě EU hostila na počátku července Litomyšl, společensky živo bylo také v Bruselu. Na programu byla například série výstav českých výtvarníků, Běh přátelství s poctou Emilu Zátopkovi či promítání českých filmů.

 

Brusel je městem, kde mají sídlo důležité instituce Evropské unie, jako je Rada či Evropská komise. A i tam je v posledních dnech výrazně cítit česká stopa. Při příležitosti českého předsednictví se tam konala a koná celá řada zajímavých setkání a akcí. Jednou z nich je společná „street“ výstava českých umělců a grafických designerů a jejich evropských kolegů. Zatímco tvůrci z Česka zpodobnili téma české vlajky a toho, co pro ně dnes tento symbol znamená, umělci z ostatních evropských zemí „napsali“ skrze svá díla vzkaz pro Brusel v době českého předsednictví v Radě EU.


Unikátní velkoformátové prapory budou do 31. července vlát v bruselských ulicích Rue Archimède, Rue Franklin a Rue Stevin v těsné blízkosti sídla Evropské komise Berlaymont.



V těchto dílech cítím svěží umělecký pohled na tak tradiční a zdánlivě neměnné věci a symboly jako je česká státní vlajka či fungování Evropy. Osobně v tomto přístupu shledávám i vcelku zajímavou paralelu tradičního pojetí hodnot EU a narůstající potřeby nových přístupů uvnitř i navenek EU při udržení podmínek soudržnosti a možností dalšího rozvoje. Jde tedy svým způsobem o zajímavou myšlenkovou výzvu právě i pro období našeho předsednictví v Radě EU,“ uvedl krajský radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr, který se akcí v Bruselu za Pardubický kraj osobně účastnil.

 

V sobotu se konal Běh přátelství Emila Zátopka. Šlo o symbolické předání štafety od francouzského předsednictví tomu českému za účasti české velvyslankyně při EU paní Edity Hrdé. „Byl to skutečný závod, za Pardubický kraj běželi kolega z odboru rozvoje a právník krajského úřadu. Obsadili skvělé deváté místo v konkurenci 201 týmů. Bylo mi ctí fandit a ocenit běžce z různých regionů Evropy. Podpora mnoha sportovních akcí, byť už vesměs jen z ochozů, je pravidelnou součástí většiny mých víkendů. Tato událost však byla mimořádná. Jednalo se o běh na 5 kilometrů se startem i cílem na bruselském stadionu Trois Tilleuls, kde v roce 1954 překonal Emil Zátopek světový rekord na 10 kilometrů. Na tomto místě v sobotu také symbolicky startovalo české předsednictví v Radě EU,“ řekl Valtr.

 

Takzvaný Běh přátelství byl současně poctou přátelství dvou velkých rivalů a běžeckých legend – Čecha Emila Zátopka a Francouze Alaina Mimouna. Emil Zátopek za Československo a Alain Mimoun za Francii sice na běžecké dráze soupeřili, v životě je ale spojovalo pevné přátelské pouto. „A podobný životní náboj je myslím potřeba stejně ve sportu, jako i jinde. K hlubšímu prožitku pak velmi přispělo také mé setkání s nejlepší českou běžkyní všech dob - paní Jarmilou Kratochvílovou,“ sdělil Valtr.

 

Po běhu se v bruselském kulturním centru Bozar promítal film Davida Ondříčka „Zátopek“ a proběhlo setkání regionálních zástupců. „Ještě v hodinách před vlastním závodem  se uskutečnilo oficiální pracovní setkání s paní velvyslankyní Editou Hrdou, stálou představitelkou České republiky při Evropské unii. Měli jsme možnost promluvit si s těmi správnými lidmi právě o tom, jaké možnosti a jaké další cesty regiony například v čerpání dotací mají. V Bruselu jsme se setkali také s kolegy ze samospráv některých dalších krajů, takže byla ideální příležitost ke vzájemné výměně zkušeností právě z problematiky EU,“ dodal Valtr. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury