Pouť proti proudu Labe

Region - 06. 07. 2022
Pouť proti proudu Labe

PARDUBICKO – Galerie města Pardubic GAMPA připravuje akci i na léto. Letní měsíce jsou tradičně ve znamení táborů. Letos skutečně pro všechny věkové kategorie – tedy včetně dospělých. Ti se mohou vydat společně s umělcem Lukášem Gavlovským na pouť proti proudu Labe. Cestu mohou zájemci absolvovat absolvovat celou, ale možné je se připojit jen na část.



Lukáš Gavlovský k tomu říká: „Kdysi jsem se vydal podél toku řeky Moravy z hor až do nížin. Nyní jsem odhodlaný obrátit směr chůze a vydat se z města, kudy odnepaměti protéká Labe, až tam, kde jeho cesta začíná. 



Chce to jen odhodlání, dobré boty, nechat doma zbytečné věci a mít trochu sportovního a romantického ducha. Ale o sport v téhle pouti zdaleka nepůjde. Spíš o ponoření se do rytmu chůze se vším všudy, o malá překvapení za každou zátočinou, o pocit, který bývá obyčejný, ale intenzivní. Chce to jen věnovat si čas, sbalit se a jít, překročit práh bezpečí svého domova, opustit na pár dní navyklé „mám, musím, měl bych“ a vydat se na cestu krajinou, o které si často myslíme, že už ji známe, ale může to být jen zdání.



Každý může cestu prožít jinak, a úplně odlišně pak ve společenství, které se spolu vydá vzhůru Labem až k prameni, kde stezka končí a obrací se zase dolů nazpátek.



Z Pardubic na Labskou louku v Krkonoších by ryba symbolicky urazila proti proudu 127 km, o něco víc bude měřit naše pouť suchými stezkami. Řeka nás zprvu povede rovinatou krajinou přes Hradec Králové na Jaroměř, Dvůr Králové a dál na Vrchlabí a Špindlerův Mlýn. Tam už je třeba počítat se stoupáním horskými dolinami. Pouť vyvrcholí stezkou na krkonošský hřeben okolo Labského vodopádu. Bude srpen, čas, kdy je příjemné se tu a tam svlažit v říčním proudu a taky se občas ukrýt před vodou nenadále padající z oblohy. Budeme spát v přírodě a na jiných příhodných místech, kdo by po tom toužil, může se na noc i někde ubytovat. Každé ráno společně vyrazíme zase o kus dál nahoru Labem, denně ujdeme přibližně 15 km. V případě potřeby se lze průběhu cesty vrátit nebo se naopak přidat k poutníkům.



Vyjdeme v sobotu 6. srpna v 10:00 od galerie, ale bude lepší setkat se už v pátek od 17:00 hodin v GAMPĚ, kde můžeme přespat a mnohé společně doladit. Nejpozději v neděli 14. srpna bychom pak měli dosáhnout cíle – pramene Labe.“ (zr) Foto: cs.wikipedia.org

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života