Návštěva ze Zakarpatské Ukrajiny

Region - 14. 07. 2022
Návštěva ze Zakarpatské Ukrajiny

PARDUBICE - Již v roce 2009 začala spolupráce mezi Pardubickým krajem a Zakarpatskou oblastí na Ukrajině. I přes složité válečné období pokračuje i nadále, a to prostřednictvím cílené humanitární pomoci. O dalších projektech přijelo do Pardubického kraje jednat vedení oblasti v čele s předsedou Volodimirem Chubirkem, ten za svoji práci pro rozvoj vzájemných vztahů obdržel Medaili hejtmana Pardubického kraje.


Naše pomoc Zakarpatské oblasti ve všech oblastech od zdravotnictví, přes školství až po sociální služby je dlouhodobá. Po vypuknutí konfliktu jsme se zaměřili na organizaci a přepravu humanitární pomoci. Té se podařilo prozatím dopravit přes 250 tun, za což patří velký dík všem obcím, drobným dárcům či dobrovolným hasičům, kteří pomáhali s dopravou a organizací centrálního skladu,“ řekl hejtman Martin Netolický. Nyní chceme debatovat o dalších potřebách, a to nejen v oblasti zdravotnictví, ale také v rámci ubytování vnitřně vysídlených uprchlíků, kterých je ve více jak milionovém Zakarpatí téměř 400 tisíc, což je obrovský nápor na celý systém,“ doplnil hejtman.



Volodimir Chubirko především ocenil rychlou pomoc kraje v prvních týdnech války. Podle informací Zakarpatské oblastní rady bylo 30 procent veškeré humanitární pomoci z České republiky doručeno právě z Pardubického kraje.



Náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek hovořil mimo jiné o zaměření evropského Výboru regionů, jehož je místopředsedou, právě na dopady války na Ukrajině na evropské regiony. Náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková pak připomněla také pomoc v oblasti zdravotnictví a to jak prostřednictvím techniky a léčiv zaslaných přímo na Zakarpatí, tak péči o ukrajinské uprchlíky.



Právě zdravotnictví bylo tématem dalšího bodu programu, jelikož se ukrajinská delegace seznámila s fungováním nemocnice Pardubického kraje, prohlédla si stavbu centrálního urgentního příjmu a novou budovu psychiatrie.



V odpoledních hodinách navštívili zástupci partnerského regionu také Střední školu stavební v Rybitví, kde je ubytováno 54 ukrajinských uprchlíků. „Připravujeme projekt na úpravu dvou objektů v rámci projektu, který bude podpořen z mimořádné dotace Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Předpokládané náklady projektu činí 6,2 milionu korun včetně daně, z nichž část pokryje dotace z Ministerstva pro místní rozvoj,“ sdělil hejtman Netolický.



Poslední středeční zastávkou bylo Letiště Pardubice. Důvodem je zájem Zakarpatské oblastní rady propojit Pardubice a Užhorod, kde se přímo na hranici se Slovenskem nachází letiště, které by se mohlo stát důležitou spojnicí Ukrajiny a Evropské unie. Pardubické letiště k dnešnímu dni odbavilo 34 tisíc cestujících. V průběhu letní charterové sezony odbaví 15 letů týdně na osmi linkách včetně pravidelné linky do španělského Alicante. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury