Velryba opět vykoukne

Město Pardubice - 19. 07. 2022
Velryba opět vykoukne

PARDUBICE - Bývalá reálka na Komenského náměstí, část Přihrádku pro Knihovní centrum U Vokolků, Krajská knihovna na Pernštýnském náměstí, budova krajského úřadu na náměstí Republiky, potravinářská škola od architekta Karla Řepy a samozřejmě Zámek. To jsou památkově chráněné budovy v Pardubicích, které se díky rekonstrukci Pardubickým krajem dostaly zase do formy. Brzo k nim přibydou i národní kulturní památka Winternitzovy automatické mlýny projektovaná Josefem Gočárem, elektrotechnická průmyslovka od dalšího věhlasného architekta Ladislava Machoně a opravenou fasádu bude mít také historický Dům U Jonáše na Pernštýnském náměstí.

 

Dům U Jonáše udržuje Pardubický kraj v pravidelných intervalech, jak si to vzácná stavba žádá. Fasáda a okna do náměstí jsou vystavené odpolednímu slunci a potřebují pravidelnou péči. „Do konce července by měly být vyspraveny všechny trhliny ve fasádě a nově natřena všechna okna. Naštěstí nebyla potřeba žádná zásadní renovace plastiky velryby od Jakuba Teplého. I přesto nás renovace stojí 1,8 milionu korun,“ sdělil Roman Línek, náměstek hejtmana pro investice a kulturu. Návštěvníci se do galerie znovu podívají už v polovině srpna.

 

Střední průmyslová škola elektrotechnická sídlí v budově z roku 1928. Původně pro reálné gymnázium, na kterém učil jeho otec, ji navrhl architekt Ladislav Machoň (Machoňova Pasáž, Ředitelství pošt a telegrafů aj.) Prošla již několika dílčími rekonstrukcemi, teď přišly na řadu úspory energie v souvislosti se zateplením. „Díky zkušenostem z památkově chráněných budov v Pardubicích i na dalších místech kraje to už pro nás není nic nového, dobře spolupracujeme s památkáři i s firmami, které tyto práce dělají. Na průmyslovce projdou zásadní proměnou často profukující okna, což můžete už částečně vidět. Nedáváme nová, všude, kde to jde, se repasují původní okna a k tomu se opraví všechny klempířské a truhlářské prvky,“ uvedl Línek. V projektu za 62 milionů korun budou opraveny také všechny omítky, obklady a sokly, ale také hromosvody a vzduchotechnická zařízení pro odvětrání tříd se systémem zpětného získávání tepla. Na navazujících objektech, které nejsou památkově chráněné, bude provedeno zateplení střešních konstrukcí či výměna části krytin. „Stavba by měla být dokončena v říjnu 2023,“ informoval náměstek Línek.

 

Přestože se po prázdninách bude kolaudovat hlavní budova Automatických mlýnů pro Gočárovu galerii, stavební ruch v areálu ještě nějaký čas neustane. „Velké změny čekají zejména veřejné prostranství, které za přispění kraje a města řeší majitel zbylé části areálu Lukáš Smetana a jeho tým. Nás čeká zbourání dosavadní trafostanice, která je přilepená na přední fasádu mlýnů a uvidíme, v jakém stavu je původní fasáda pod touto přístavbou. Spolu s krajskou galerií řešíme také vnitřní vybavení galerie, patra pro zaměstnance a také vnitřní zařízení samostatné galerijní kavárny,“ dodal Roman Línek. (zun) Foto: Pk

 

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý