Vivaldi a Piazzolla

Kultura - 20. 07. 2022
Vivaldi a Piazzolla

KOSTELEC NAD ORLICÍ - Přírodou se skladatelé inspirují od nepaměti. Také střídání ročních období se stalo zajímavou výzvou pro různé tvůrce. V barokní éře je bez pochyby na piedestalu v této kategorii Čtvero ročních dob Antonia Vivaldiho (1678-1741). Tuto kompozici můžeme bez nadsázky řadit mezi jedno z nejpopulárnějších a nejznámějších děl klasické hudby. Zpěv ptáků, letní bouře a řada dalších momentů je s touto Vivaldiho čtveřicí houslových  koncertů  neodmyslitelně  spjata.

O dvě a půl století později se rozhodl zkomponovat obdobný cyklus i Ástor Piazzolla (1921- 1992). Čtvero ročních dob v Buenos Aires si postupně vydobylo rovněž své místo na slunci a můžeme je právem řadit mezi Piazzollova representativní díla.

Spojení obou děl uslyšíte na koncertě v pátek 22. července 2022 od 21 hodin na Novém zámku v Kostelci nad Orlicí. Sólistou bude vynikající český houslista Josef Špaček. Výčet jeho úspěchů by byl velmi dlouhý, ale uvést můžeme jeho studia  na Curtis Institute of  Music ve Filadelfii a Juilliard School v New Yorku ve třídě Itzhaka Perlmana. V třiadvaceti letech se stal nejmladším koncertním mistrem v historii České filharmonie, kde je nyní stálým hostujícím umělcem na tomto postu.

Barocco sempre giovane (Baroko stále mladé) je komorní soubor složený ze špičkových mladých českých profesionálních hudebníků. Byl založen v roce 2004 violoncellistou Josefem Krečmerem. Soubor se původně specializoval na interpretaci skladeb vrcholného baroka (odtud název souboru), dnes však jeho repertoár obsahuje skladby všech slohových období, včetně hudby 21. století. (zr) Foto: ARCHIV BSG

Mohlo by vás zajímat:

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková