Nedělní setkání poutníků

Město Pardubice - 27. 07. 2022
Nedělní setkání poutníků

PARDUBICE - Kaple sv. Anny dostane ke svým letošním 200. narozeninám symbolický dárek. Po covidové pauze se u ní opět uskuteční Anenská pouť s arciděkanem pardubické arcidiecéze Antonínem Forbelským. Setkání poutníků je na programu v neděli 31.7. od 17 hodin. 

 

Kaplička byla postavena v roce 1822 a od jejího prapůvodu se u ní konala také Anenská pouť. Příjemná tradice přežila obě války, ale v 50. letech minulého století uvadla. Podobný osud postihl i kapličku. Když ji pak nový majitel Jiří Hájek společně s rodinou vrátil život, rozhodl se obnovit také někdejší zvyklosti.

 

„Anenská pouť pokaždé přilákala desítky lidí a vládla při ní moc příjemná atmosféra. Proto mě těší, se se nám letos podaří tradici zase obnovit. Zvlášť, když máme to dvousté výročí. Všechny srdečně zvu, aby ke kapličce přišli v neděli v 17 hodin. Děkuji také panu arciděkanovi Antonínu Forbelskému, který tradičně povede pobožnost,” říká Jiří Hájek. 

 

Aby bylo tradicím učiněno za dost, v září se ke kapličce vrátí i oblíbená akce spojená s nadcházející Velkou pardubickou. Zároveň půjde o oslavy 200. výročí kaple.

 

Na místě kapličky původně stála od roku 1771 pouze kamenná socha sv. Anny. Ta se pak v roce 1822 stala součástí kaple, kterou nechal postavit měšťan Václav Říha. Od posledních oprav v roce 1910 jen chátrala, než ji Jiří Hájek v roce 2007 koupil, zrekonstruoval a zpřístupnil veřejnosti. Svatá Anna je patronkou mlynářů, tkalců, krejčích, truhlářů nebo horníků. (zr) Foto: ROMAN MARČÁK

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý