Obnova za šedesát milionů

Město Pardubice - 02. 08. 2022
Obnova za šedesát milionů

PARDUBICE - Město hledá zpracovatele projektu na revitalizaci přírodního parku Červeňák. Dokumentaci, včetně územního rozhodnutí a stavebního povolení, chce mít hotovou během příštího roku tak, aby mohlo v roce 2024 začít se samotnou revitalizací.

 

„Budoucnost a využití tohoto území je předmětem zájmu veřejnosti. Ta se podílela velkou měrou i na tvorbě již schválené podrobné územní studie, z níž bude projekt revitalizace Červeňáku vycházet. Veškeré úpravy v tomto území se budou dělat v souladu s touto studií, tedy s většinovým názorem veřejnosti,“ řekl náměstek primátora zodpovědný za rozvoj a strategii města Jan Nadrchal.

 

„Odhadujeme, že obnova této přírodní oblasti, kterou město získalo od armády, bude stát kolem 60 milionů korun. Samozřejmě se budeme snažit získat alespoň na část těchto nákladů dotace,“ dodal náměstek primátora. „Chceme, aby byl zachován přírodní charakter území, aby v těsném sousedství města zůstala volná příroda a aby sloužila k relaxaci, odpočinku i poučení návštěvníků,“ shrnuje záměry města.

 

Projekt revitalizace území Červeňáku si klade za cíl zlepšení stavu přírodních stanovišť, regulaci a omezování šíření nepůvodních druhů. Jeho součástí je například i práce s vodou, konkrétně například podpora tvorby tůní, coby líhniště vzácných živočichů, kteří se v území vyskytují. Během revitalizace by měl být Červeňák propojen s okolím cyklostezkami a pěšinami, zachovány a začleněny do celého konceptu revitalizace by měly být zachovalé technické prvky, jako mostní pilíře a stávající objekty.

 

Území bývalého vojenského cvičiště, které město získalo od armády v letech 2017 a 2019, má rozlohu zhruba 19 hektarů.  Oblast kolem řeky je evropsky významnou lokalitou s chráněnými druhy. Město již nechalo opravit první ze dvou mostů, které spolu s pozemky získalo, a zajistilo tak průchodnost Červeňáku pro pěší i cyklisty, dobrovolníci území vyčistili od odpadků a podobně. Začala obnova staré třešňovky a také tůní. „Lokalitu chceme doplnit o vhodný mobiliář, územím by měly vést dvě naučné stezky. Jedna návštěvníky provede různými biotopy a přírodními zajímavostmi Červeňáku, druhá bude odkazovat na vojenskou historii, neboť Červeňák býval cvičištěm zdejších ženistů,“ doplnil náměstek Nadrchal. (NaH) Foto: MmP (Na snímku sečení na území Červeňáku)

Mohlo by vás zajímat:

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres