Budou se všichni podílet?

Region - 03. 08. 2022
Budou se všichni podílet?

ŘEČANY NAD LABEM - Pardubický kraj řeší havarijní stav zdejšího mostu. S největší pravděpodobností zde bude umístěno mostní provizorium a vznikne most nový. Ten bude respektovat nedalekou památku UNESCO, tedy Národní hřebčín Kladruby nad Labem. 

 

Stávající třípólový most z monolitického železobetonu byl postaven v roce 1926 a vykazuje nedostatečnou zatíženost konstrukce do deseti tun. „Nosná konstrukce je u konce své životnosti z důvodu vysoké koroze betonářské výztuže, která již nespolupůsobí s betonovým průřezem ve větší části nosné konstrukce. V tuto chvíli proto uvažujeme o nákupu vlastního mostního provizoria, které z dlouhodobého pohledu vychází levněji a jde použít i v případě dalších oprav či staveb mostů,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš.


Stavba nového mostu byla na základě požadavků Ředitelství vodních cest, Ministerstva kultury, Povodí Labe a Státního fondu dopravní infrastruktury stanovena na více než 184 milionů korun. „Dá se počítat s tím, že vzhledem k současným cenám materiálu bude vyšší. Je nutné počítat také s demolicí současného mostu, která by měla stát více než 14 milionů korun. Předpokládám, že tak jak si kladly podmínky všechny možné organizace, tak se budou i podílet na vysoké ceně investice,“ sdělil Kortyš.


Na vlastní stavbu mostu je již vydáno územní rozhodnutí. „Veřejný zájem je zde vyjádřen plným průplavným profilem, odstraněním pilíře mostu z vodního toku a zvýšením bezpečnosti chodců a cyklistů vybudováním chodníků a cyklostezky,“ uvedl Kortyš s tím, že nový most by měl respektovat požadavky splavnění Labe.

 

Plavební výška má být minimálně sedm metrů nad maximální plavební hladinou, nyní je její hodnota 5,33 - 6,23 metru. Plavební šířka je dnes 27,3 metru, po modernizaci mostu bude 58,0 metru. Stavba by mohla být zahájena ve druhé polovině roku 2023. „V současné době je požádáno o vydání stavebního povolení, projektová dokumentace pro provedení stavby bude předána v lednu 2023. Kdy bude stavba zahájena bude záležet na finančních prostředcích,“ dodal Kortyš s tím, že v době stavby mostu budou řidiči využívat mostního provizoria tak, aby nebyla omezena doprava v oblasti. (DoB) Foto: Pk (Nahoře stávající most, dole vizualizace nového)

 

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury