Bylo to složité a náročné

Region - 10. 08. 2022
Bylo to složité a náročné

HŘENSKO / PARDUBICE - Patnáct dní jsme pomáhali kolegům uhasit nejrozsáhlejší požár lesa v novodobé historii České republiky – v Národním parku České Švýcarsko. Teď se vracíme zpět do Pardubického kraje.

 

Pro hasiče byl předposlední den ve znamení bezpečnostních průseku a vyhledávání a hašení skrytých ohnisek nad Divokou soutěskou. „Aby bylo možné zasahovat ve zmíněném úseku, museli jsme zmonitorovat a vytvořit ve spolupráci se Záchranným útvarem Zbiroh přístupové cesty. Minimálně polovina úseku byla kontrolována lezeckým družstvem, které v nepřístupném terénu odhalilo asi deset menších požárů v kořenovém systému a následně provedlo jejich likvidaci,“ přibližuje složitou a náročnou práci Michal Vraný z HZS Pardubického kraje.

 

Druhá skupina prováděla preventivní ochlazování hranice mezi požářištěm a nezasazenou části lesa. V závěru dne jsme ještě vytvořili bezmála půl kilometrové dopravní vedení z nejbližší přístupné lesní cesty až k požářišti, které zde zůstane umístěno po několik dní a urychlí tak případný zásah místních jednotek v případě znovu rozhoření požáru.

 

V poslední den bylo kompletní šestičlenné lezecké družstvo nasazeno v nepřístupném terénu v okolí Pravčické brány. Zbytek odřadu připravoval úsek nad Divokou soutěskou k předání veliteli sektoru.

 

Po těchto činnostech se celý odřad kromě tankovacího kontejneru vrací zpět do Pardubického kraje. VENDULA HORÁKOVÁ, tisková mluvčí HZS PaK Foto: HZS PaK

Mohlo by vás zajímat:

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech