Kraj vybral zhotovitele úprav

Region - 15. 08. 2022
Kraj vybral zhotovitele úprav

RYBITVÍ - Z důvodu nedostatku a zkvalitnění ubytovacích kapacit krajští radní již dříve rozhodli o úpravách objektů domova mládeže při Střední průmyslové škole stavební Pardubice. Nyní rada vybrala zhotovitele rekonstrukce, která by dle nabídkové ceny měla vyjít na 5,4 milionu korun včetně daně. Část nákladů pokryje dotace z Ministerstva pro místní rozvoj.

 

„V současné době je v doposud nevyužívaných objektech bývalého internátu v Rybitví ubytováno přes padesát uprchlíků z Ukrajiny. Vážím si toho, že se vedení školy v čele s paní ředitelkou postavilo čelem k takové výzvě, a společně jsme dokázali relativně snadno a rychle zařídit ubytování pro uprchlíky před válkou. Většina z nich se chce dle slov paní ředitelky na Ukrajinu vrátit, po jejich opuštění pak budou zrekonstruované objekty opět sloužit škole a potřebám žáků,“ řekl hejtman Martin Netolický.

 

Že škola další ubytovací kapacity potřebuje, potvrdil i radní pro oblast školství Josef Kozel: „Stavební škola v Rybitví se dokázala v minulosti vypořádat s úbytkem žáků a dnes počty nově příchozích stoupají. Vzhledem k tomu, že sem žáci částečně dojíždějí, pociťujeme tlak na ubytovací kapacity, a to nejen v Pardubicích. Po rekonstrukci tak budou mít oba dva objekty domovů mládeže maximální využití.“

 

Projekt se zaměřuje na rekonstrukci budov domova mládeže číslo 2 a 3. „V obou budovách budou nahrazena původní dřevěná okna za nová plastová včetně parapetů, a to v pokojích, kuchyňkách, jídelně a sociálních zařízeních. Otvorové výplně budou vyměněny také v prostorách schodiště, společných chodeb a vstupu, které přímo souvisí s ubytováním uprchlíků. Součástí je i pořízení nového vybavení,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.

 

Podle radního pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislava Valtra se jedná o mimořádnou dotační příležitost. „Z celého projektu budeme mít dvojí užitek, kdy pomůžeme lidem v nouzi a posléze i žákům místní stavební školy, kteří tak budou bydlet v nově zařízených domovech mládeže. S uvedeným záměrem jsme uspěli u Ministerstva pro místní rozvoj, díky této synergii lze tedy předpokládat, že se na financování obnovy části krajského areálu bude přímo podílet také stát, a to částkou 3,6 milionu korun,“ upřesnil Ladislav Valtr. (DeP) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života