Žně na Pardubicku končí

Region - 24. 08. 2022
Žně na Pardubicku končí

PARDUBICKO - V rámci kraje jsou žně již na samém konci. Zbývají poslední hektary, z kterých je potřeba dostat úrodu pod střechu. Radní Pardubického kraje pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil v srpnu navštívil několik zemědělských podniků, aby se přímo na místě informoval, jak žňové práce probíhají.

 

„Pokud jde o letošní výnosy, tak ty jsou celkově v rámci Pardubického kraje nejvyšší za poslední tři roky. Kvalitu hlásí podniky rozdílnou, záleží na dané lokalitě,“ uvedl radní Miroslav Krčil. S vedením zemědělských podniků radní hovořil nejenom o průběhu žní a výkupních cenách komodit, ale především také o nárůstu cen elektrické energie nebo plynu. „Je pravda, že výkupní ceny zemědělských komodit v určitém okamžiku vzrostly. Musíme si ale uvědomit i druhou stránku mince. Výrazně narostly i vstupy, a to až o 50 procent na hektar. A to se netýká pouze rostlinné výroby, kde například hnojiva zdražila několikanásobně. Zvyšující se vstupní náklady drtí živočišnou výrobu, promítají se i do cen mléka a tak dále. Z tohoto pohledu to není vůbec záviděníhodná situace a je potřebné brát zmíněná fakta v potaz. Zvláště pak příští rok, kdy se očekává náraz na vstupy v plném rozsahu,“ poznamenal Krčil.

 

Velkým omylem a neférovou hrou je podle radního obviňovat české zemědělce z toho, že jen oni mohou za růst cen potravin. „Nejsou to totiž prvovýrobci, u kterých zůstávají největší zisky. Bohužel, tuto skutečnost ne zcela vnímá i naše společnost. Domnívám se, že je potřeba hodně nahlas tyto nesmysly vyvracet. Všichni zemědělci, bez rozdílu, kteří skutečně na půdě odpovědně hospodaří a zajišťují reálnou produkci, mají v tomto moji plnou podporu,“ doplnil Miroslav Krčil. (DeP) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury

Opatovická Romana

Opatovická Romana

Nová teplárenská turbína za 581 milionů korun nese ženské jméno

Cyklobusy jinak

Cyklobusy jinak

Do nové turistické sezóny vyjedou tři linky