Rekordní zájem školáků

Region - 31. 08. 2022
Rekordní zájem školáků

PARDUBICKO – Tříměsíční přestávka je u konce. Současně se začátkem nového školního roku odstartuje také podzimní část desátého ročníku TECHNOhrátek. Na šestici jarních akcí ve středních odborných školách naváže v průběhu září až listopadu dalších devět, které opět nabídnou více než tisícovce žáků devátých tříd seznámení s desítkami technických a odborných profesí. Unikátní projekt Pardubického kraje opět začne 7. září v Průmyslové střední škole Letohrad.

 

Za svou existenci dosud uspořádaly TECHNOhrátky 112 akcí v šestadvaceti středních odborných školách v Pardubickém kraji. Při těchto seznamkách s řemesly prezentovaly aktivním způsobem ukázky 68 oborů z oblasti strojírenství, stavebnictví, elektrotechniky, zemědělství, zahradnictví, gastronomie a služeb. Zúčastnilo se jich celkem 14 616 žáků ze 121 základních škol.

 

„Na podzimní restart TECHNOhrátek se velice těším stejně jako žáci základních škol, kterým projekt určitě chyběl, protože od posledního setkání v Přelouči uběhly tři měsíce. Je to patrné i z toho, že na úvodní zářijové akce se přihlásil nebývale vysoký počet zájemců. Jsem přesvědčen, že připravený program je ani tentokrát nezklame a pomůže jim při volbě jejich dalšího studia s technickým nebo odborným zaměřením. Pro naše střední školy zapojené do projektu to bude zase příležitost pochlubit se zmodernizovaným zázemím, novými stroji a technologiemi. Podzimní kalendář letošního, desátého ročníku TECHNOhrátek je hodně nabitý a věřím, že po dvou předcházejících covidových výpadcích ho tentokrát zvládneme zdárně dokončit,“ uvedl Josef Kozel, radní Pardubického kraje pro školství.

 

V posledních dvou letech se kvůli pandemii koronaviru nepodařilo kompletní program TECHNOhrátek naplnit. Z patnácti akcí se v osmém ročníku v roce 2020 uskutečnily pouze čtyři, loni v devátém ročníku jedenáct. Letos projekt zahájil úvodní akcí 20. dubna v Odborném učilišti Chroustovice. Jeho zatím poslední zastavení se konalo 8. června na Gymnáziu a Střední odborné škole Přelouč. To poslední, plánované do SŠ gastronomické a technické Žamberk, má rezervováno v kalendáři datum 30. listopadu.

 

„TECHNOhrátek se letos naše škola účastnila vůbec poprvé, ale věříme, že ne naposledy. Děti si mohly udělat konkrétnější představu o učebních oborech a možnostech studia. Jistě to některým žákům pomůže při nesnadném rozhodování, kterým směrem by se mohly jejich kroky ubírat,“ ocenila Radomíra Melounová, třídní učitelka ze ZŠ Trhová Kamenice, po premiérové účasti na TECHNOhrátkách na Gymnáziu K. V. Raise a SOU Hlinsko.

 

Do úvodních šesti zastavení projektu se zapojilo v letošním roce zatím 618 školáků. Organizátoři ještě v září přivítají jubilejního 15 000. účastníka. Stane se tak pravděpodobně ve Středním odborném učilišti opravárenském v Králikách.

 

 

Příprava na podzimní pokračování „technohrátkovské“ sezony byla velice důkladná. Už v průběhu měsíce června obeslali organizátoři základní školy v Pardubickém kraji s nabídkou účasti na úvodních čtyřech zářijových akcích v PSŠ Letohrad, SŠ zemědělské a VOŠ Chrudim, SOU Svitavy a SOU opravárenské Králíky. Během pouhých několika dnů byly účastnické kvóty nejen ´vyprodané´, ale vykazovaly rovněž výrazný převis žádostí. Hlásilo se vesměs 150 až 230 školáků, přičemž optimální počet žáků základních škol na TECHNOhrátkách se většinou pohybuje od 110 do 120.

 

„Z dosavadního průběhu cítíme, že žáci i pedagogové mají v tomto roce o TECHNOhrátky rekordní zájem, a hlásí se nám stále vyšší počet aktérů, než je možná kapacita. Obliba projektu nás samozřejmě nesmírně těší, ale – bohužel – všem zájemcům nebudeme moci vyhovět. Kapacita středních odborných škol má své limity a jakýkoliv ´přetlak´ by se negativně projevil na průběhu akce. Příliš početné skupiny na pracovištích omezují nejen samotné aktivity, ale také pozornost dětí a snižují kvalitu připravených praktických úkolů,“ vysvětluje důvody nutné redukce Helena Bártlová, manažerka projektu TECHNOhrátky.

 

Více informací o projektu TECHNOhrátky na www.klickevzdelani.cz/technohratky. (zr) Ilustrační foto: VLADIMÍR ZEMÁNEK

Mohlo by vás zajímat:

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku