Dny evropského dědictví

Město Pardubice - 02. 09. 2022
Dny evropského dědictví

PARDUBICE - Druhý zářijový víkend bude opět patřit Dnům evropského dědictví (EHD), tedy památkám a milovníkům historie. Letos se město k této celoevropské akci připojí již po dvaadvacáté. Zájemcům se během soboty 10. a neděle 11. září otevře, z drtivé většiny zdarma, 21 objektů.

 

„Těším se, že se s návštěvností vrátíme na dobu předcovidovou, kdy naše památky během jednoho víkendu navštěvovalo kolem 5000 lidí. Epidemiologická opatření se promítla do posledních let, ale i tak památky v rámci Dnů evropského dědictví navštívily tisíce zájemců nejen z Pardubic. Je dobře, že naše historie lidi stále zajímá a že každoročně na seznamu otevřených památek přibývají další položky i programy, které lidem přibližují doby minulé,“ řekl náměstek pardubického primátora Jan Mazuch.

 

Tématem letošních EHD je Udržitelné dědictví. „V programu jsou jednotlivé památky opatřeny piktogramy OSN, které přibližují, co všechno v rámci kulturního dědictví může udržitelnost zahrnovat – každá památka má piktogram a stručný slogan, který udržitelnost ve vztahu k památce shrnuje,“ řekla organizátorka EHD v Pardubicích Jana Fiedlerová z pardubického magistrátu.

 

 V Pardubicích se otevřou jak objekty přístupné veřejnosti po celý rok, tak ty, které své brány návštěvníkům otvírají jen zřídka. „Program doplní řada edukativních programů, ať jsou to komentované prohlídky, tvořivé dílny připomínající život před lety či staré techniky. Ani letos nechybí motivační soutěž pro návštěvníky,“ dodala Fiedlerová.

 

Vedle památek, které se vážou k dávné historii města, jako je například Zelená brána, kostel sv. Bartoloměje či Zvěstování Panny Marie či Mázhauz, bude letos během EHD poprvé přístupné zdymadlo na Labi a Památník Zámeček v Pardubičkách. Nebudou chybět objekty jako je pivovar, Sokolovna na Olšinkách, Larischova vila, která prochází rekonstrukcí, Židovský hřbitov, nový depozitář východočeského muzea v Ohrazenicích a řada dalších. Zázemím divadla provedou v sobotu návštěvníky pardubičtí herci, na prohlídku starobylých sklepů včetně studny pozve krajská knihovna, kostel sv. Bartoloměje nabídne vedle prohlídky také koncert duchovní hudby a podobně. V programu nechybí ani oblíbená exkurze po městské památkové rezervaci s historikem Františkem Šebkem, na procházku po pardubických parcích a jejich historii zve Klub přátel Pardubicka. Vypraveny budou historické trolejbusy dopravního podniku.

 

Program Dnů evropského dědictví 2022 si lze stáhnout na - https://pardubice.eu/dny-evropskeho-dedictvi, nebo je možné si programovou skládačku vyzvednout přímo v navštívených památkách, nebo v Turistickém informačním centru. Součástí programové skládačky je hrací karta, jejímž prostřednictvím může 35 prvních návštěvníků po oba dny směnit razítka z minimálně pěti navštívených objektů za skvělou kávu.  (NaH) Ilustrační foto: FRANTIŠEK VLČEK (Na snímku pardubické zdymadlo na Labi)

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý