Chartery zvedají čísla

Region - 06. 09. 2022
Chartery zvedají čísla

PARDUBICE - Od začátku roku prošlo branami zdejšího letiště 71 615 cestujících. S ohledem na pozastavené pravidelné linky letecké společnosti Wizz Air, která operovala lety na Ukrajinu, je to velice pozitivní výsledek. I přes špatný začátek roku 2022 vděčí pardubický vzdušný přístav za tento výsledek především charterovým letům CK FISCHER a EXIM TOURS. Ty přepravovaly cestující z Pardubic do jejich oblíbených letních destinací. Proti roku 2021, kdy se v dovolenkové sezoně létalo pouze do Burgasu v Bulharsku, se zvýšil počet cestujících čtyřnásobně.



Je to skvělý pocit zažít terminál plný cestujících, kteří se těší na dovolenou a nemusí cestovat z jiných letišť a naopak mohou pohodlně odletět z pardubického letiště. Také je skvělé, že díky spolupráci s CK FISCHER a EXIM TOURS stále více lidí z našeho i okolních regionů objevuje destinace, které se z Pardubic nikdy nelétaly,“ prohlásil před koncem letní sezony místopředseda představenstva společnosti Ivan Čech.



Na jaře jsme s pardubickým letištěm navázali strategické partnerství – naše úvaha byla taková, abychom byli klientům co nejblíž a nabídli jim tak kvalitnější služby. Tento krok se nám jednoznačně osvědčil – v létě jsme létali 8 charterových letů týdně do 7 destinací a obsazenost těchto letů byla vysoko nad 90 %. Na léto 2023 počet letů dokonce zdvojnásobíme – budeme létat 16 letů týdně do 12 destinací (Mallorca, Rhodos, Kos, Korfu, Kréta, Turecko, Tunisko, Djerba, Černá Hora, Bulharsko, Marsa Alam, Hurghada a další). Celková kapacita by se v roce 2023 měla přiblížit 40 tisícům klientům, v tříletém horizontu dokonce 60 tisícům. V roce 2019 jsme létali pouze 2 destinace – do Antalye a Burgasu,“ doplnil Jiří Jelínek, CEO DER Touristik Eastern Europe.



Pro další rozvoj pardubického letiště je důležitá spolupráce s cestovními kancelářemi CK FISCHER a EXIM TOURS. Prohlubujeme spolupráci, díky které budeme operovat další zajímavé destinace z našeho letiště. Pracujeme i na vylepšení našich služeb tak, aby se cestující cítili jako na rodinném letišti. Kromě charterových letů připravujeme ve spolupráci s dopravci rozšíření pravidelných linek,“ řekla manažerka rozvoje marketingu Mária Ministrová. V útrobách terminálu najdou cestující nové prostory včetně klidových zón, zlepší se i nabídka občerstvení.



Jsem velmi rád, že se pardubickému letišti daří a pokračuje ve spolupráci se dvěma největšími cestovními kancelářemi na českém trhu. Věřím, že naše letiště bude v tomto pozitivním trendu pokračovat i nadále, protože jeho rozvoj zcela jistě posiluje aktivity města Pardubic,“ dodal Martin Charvát, primátor statutárního města Pardubice.



Pro pardubické letiště je cenná podpora obou akcionářů – statutárního města Pardubice a Pardubického kraje. „Jsem rád, že se daří naplňovat strategický plán dalšího rozvoje a my jako majoritní akcionář mu vyjadřujeme plnou podporu,“ sdělil Jan Mazuch, náměstek primátora. Zároveň poukázal na skutečnost, že pardubické letiště v období covidu-19 nebylo uzavřeno a že nedošlo k propouštění jeho zaměstnanců.



Součástí strategie dalšího rozvoje bylo i navýšení základního kapitálu společnosti z 332 milionů korun na 692 milionů korun, jež schválila valná hromada dne 30. června 2022. K dnešnímu dni je upsaný kapitál plně splacen a naše společnost se, co se kapitálového zajištění týká, stala jedničkou mezi provozovateli regionálních mezinárodních letišť v České republice. Ve spolupráci se strategickým partnerem CK FISCHER a CK EXIM TOURS hodláme využít naši výhodnou geografickou polohu k výraznému zvýšení našeho podílu na trhu,“ naznačil budoucí plány Petr Juchelka, předseda představenstva East Bohemian Airport. (zr) Foto: ROMAN MARČÁK

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury