Pro příští sedmiletku

Město Pardubice - 13. 09. 2022
Pro příští sedmiletku

PARDUBICE - Pondělní podvečer na zámku patřil zastupitelům statutárních měst Pardubice a Hradec Králové. Ti se sešli na společném semináři, aby se seznámili s tzv. koncepční částí Strategie území Hradecko-pardubické aglomerace 2021+, kterou bude Zastupitelstvo města Pardubic na svém posledním zářijovém zasedání projednávat.

 

Tři desítky zastupitelů krajských měst dorazily na prezentaci klíčových částí Strategie území Hradecko-pardubické aglomerace, jejíž schválení je vstupní podmínkou pro čerpání dotací prostřednictvím integrovaných územních investic (ITI). Ty si obě města vyzkoušela již v programovém období 2014–2020, díky čemuž na financování svých projektů společně získala více než miliardu z evropských dotací. S pomocí těchto prostředků se podařilo zrealizovat projekty z oblasti dopravy, kultury či vzdělávání.

 

Funkci nositele aglomerační Strategie na základě zákona o regionálním rozvoji vykonává město Pardubice, jehož zastupitelstvo ji bude také schvalovat. „Jedná se o klíčový dokument, který zajistí celému území Hradecko-pardubické aglomerace a všem oprávněným žadatelům možnost sáhnout si na evropské peníze přesahující dvě miliardy korun. Vzhledem k tomu, že ITI není novým nástrojem, uvědomují si pardubičtí zastupitelé jeho význam a zodpovědnost, kdy v rámci hlasování nerozhodují pouze za naše město, ale také za zbytek území,“ dodal primátor města Pardubice a předseda Řídicího výboru aglomerace Martin Charvát. Řídicí výbor aglomerace (ŘV A) již Strategii schválil na svém jednání minulý týden.

 

V následující sedmiletce chce aglomerace navázat na aktivity, které podpořila v předchozím programovém období. Finance tak budou i v následujících letech směřovat do oblasti dopravy, kultury, vzdělávání, životního prostředí, podpory podnikatelů, výzkumných organizací a nově také do sociální oblasti. „Věříme, že se nám podaří úspěšně navázat na projekty podpořené z ITI 2014–2020, které svým významem a integrovaností jasně prokázaly, že nástroj ITI má v České republice svoje opodstatnění. Navzdory tomu, že financí bude v tomto období v naší aglomeraci méně, chystají žadatelé další hodnotné investice, které dále podpoří rozvoj celého území,“ doplnil manažer ITI Filip Hoffman.   

 

První aglomerační výzvy na předkládání projektových záměrů budou vypsány po schválení Strategie v ŘV A v Zastupitelstvu města Pardubic. Z nich pak budou odborné pracovní skupiny a ŘV A dle stanovených kritérií vybírat ty, které získají rezervaci finančních prostředků z alokace ITI Hradecko-pardubické aglomerace. Proces hodnocení projektů a sestavení seznamu projektů, které budou v rámci ITI podpořeny, by mohl být hotov do konce roku 2022. První projekty by pak mohly začít čerpat dotace v prvním čtvrtletí roku 2023.  (MK) Foto: (zr)

Mohlo by vás zajímat:

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý

Pozor na sobotní omezení

Pozor na sobotní omezení

Pardubický vinařský maraton přinese rozsáhlé změny MHD