Investicí k úsporám

Region - 14. 09. 2022
Investicí k úsporám

PARDUBICKO - Nejistota na trhu s energiemi může mít i pozitivní efekt. Navzdory napjatému rozpočtu chce Pardubický kraj v příštích letech investovat desítky milionů korun do vybudování fotovoltaických elektráren na střechách budov a v areálech v jeho majetku.

 

„Vzhledem k nejistotě na trhu s energiemi reagujeme na vzniklou situaci mimo jiné tím, že jsme urychlili administrativní přípravu na vybudování fotovoltaických elektráren na střechách a v areálech našich budov. Celkem se jedná o šest škol a jedno zdravotnické zařízení, plánovaná výše investic dohromady přesahuje sto milionů korun. Proto bychom rádi využili dotací, protože ty samozřejmě výrazně urychlí návratnost. Připravujeme podání do Modernizačního fondu a do Operačního programu Životní prostředí (OPŽP). Výhodnější jsou podmínky OPŽP, ale tam je relativně nízká alokace. I tak bude spoluúčast ve výši desítek milionů korun,“ informuje o záměru kraje Ladislav Valtr, radní pro regionální rozvoj a evropské fondy.

 

Pokud bude kraj s žádostmi o dotaci úspěšný, plánuje se vybudování solárních elektráren na gymnáziích v Pardubicích - Dašická a Jevíčku, Střední průmyslové škole chemické Pardubice, Střední škole automobilní v Ústí nad Orlicí, Střední škole zemědělské a veterinární Lanškroun a Střední škole zemědělské a Vyšší odborné škole Chrudim. Kromě šesti škol chtějí radní fotovoltaiku umístit i na budovu Albertina, odborného léčebného ústavu Žamberk.

 

Datum zahájení prací závisí na tom, zda bude Pardubický kraj úspěšný v žádosti o dotace. Celkem se v plánech samosprávy počítá s umístěním více než 5 000 solárních panelů o souhrnném výkonu přes 2200 kWp.

 

„Aktuální situace na trhu nás motivovala k rychlejší kompletaci také těchto žádostí, kde jsme již v předstihu solární panely na střechy našich budov zvažovali a počítali s nimi. Stejně tak jsme v posledních letech investovali desítky milionů korun do zateplení krajských škol a nemocnic. Je to racionální krok, protože náklady se nakonec samy brzy splatí. Takže pokračujeme navzdory obavám a současně s obavami o to, jak bude krajský rozpočet pro rok 2023 nakonec vypadat,“ dodává Ladislav Valtr. (MiV) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ (Na snímku budova pardubického Gymnázia Dašická, jeden z vytipovaných objektů)

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života