Prospěšná inovace

Město Pardubice - 14. 09. 2022
Prospěšná inovace

PARDUBICE - Během léta připravil Dopravní podnik k instalaci několik prvních prototypů zastávkových přístřešků, které respektují pravidla funkčního řešení ochrany ptáků proti nárazům do skel.

 

„K úpravám stávajících přístřešků na zastávkách MHD jsme přistoupili na základě podnětů našich cestujících. Především na zastávkách, které jsou obklopeny zelení, se množily případy nárazu ptáků do skel, a to i přes to, že skla byla samolepkami siluet ptáků opatřena,“ říká ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán.

 

Studie ale ukazují, že jednotlivé obrazce na skle nestačí a optimální je rovnoměrné pokrytí skleněných oken a tabulí vzory jakýchkoliv tvarů s mezerami 10 cm při vertikálním pokrytí a 5 cm při horizontálním pokrytí. Pokud jsou vzory dostatečně hustě, mohou mít libovolný tvar – siluety ptáků, květiny, geometrické obrazce, pruhy apod. Ptáky nevaruje před sklem tvar vzoru, ale vizuální podnět. Jednotlivý vzor by měl mít minimální velikost alespoň 0,5 cm a měl by svou barvou co nejvíce kontrastovat s čirým sklem.

 

Nejen z tohoto zadání vycházeli grafici při přípravě nového vizuálu zastávkových přístřešků. „Zvýšený komfort a bezpečí pro pohyb na čekací ploše zastávky a v prostorách přístřešku řešíme také v souvislosti s pohybem našich slabozrakých cestujících. Během příprav jsme oslovili TyfloCentrum Pardubice, které poskytuje služby zrakově postiženým. Díky této spolupráci se podařilo do návrhu zakomponovat také správné prvky pro zlepšení orientace slabozrakých,“ vysvětluje Tomáš Pelikán.

 

Pravidla vizuálních kontrastních úprav pro slabozraké zajišťují bezpečný pohyb v prosklených prostorách a řeší se pruhem o šířce minimálně 5 cm, ve výrazně kontrastní barvě vůči pozadí, umístěný ve výši 150 a ž 170 cm od země. Tento pruh může být i přerušovaný, ale rozteč mezi jednotlivými vizuálně kontrastními díly může být maximálně 5 cm.

 

Nová grafika zastávkových přístřešku zaujme nejen novými vzory, kterými jsou skla celistvě pokryta, ale také uměleckým ztvárněním okolí místa, na kterém se zastávka nachází. Vždy na jednom ze skel si mohou cestující prohlédnout obraz, který volně a s notnou dávkou fantazie představuje danou část města v podobě, kdy by tvůrcem byla sama příroda.

 

To, jestli bude nová grafika vyhovovat, jak z hlediska zlepšené orientace pro slabozraké, tak i zvýšené ochrany ptáků a zaujme i po kreativní stránce, vyzkoušel dopravní podnik na prvních prototypech zastávkových přístřešků. Jako první byl začátkem září upraven zastávkový přístřešek na zastávce Stavařov a následují přístřešky na obou zastávkách Krajský úřad. Vytipováno je dalších dvanáct přístřešků, k jejichž postupné úpravě by mělo dojít do konce září 2023. (zr) Foto: DPMP (Zastávka na Stavařově)

Mohlo by vás zajímat:

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres