Žáci mají o projekt zájem

Region - 28. 09. 2022
Žáci mají o projekt zájem

PARDUBICE – Také v jejich letošním, desátém roce provází TECHNOhrátky Pardubického kraje vysoký zájem žáků základních škol. Projekt pro ně představuje vítanou příležitost k aktivnímu seznámení s technickými a odbornými profesemi ve vybraných středních odborných školách. Při nejbližší akci v SOU opravárenském Králíky přivítají organizátoři už 15 000. účastníka.

 

TECHNOhrátky také nepochybně přispívají k tomu, že v kraji se v poslední době zvýšil počet žáků v učebních oborech a že se daří navyšovat i počty studentů v maturitních stavebních nebo zemědělských oborech.

V tomto roce TECHNOhrátky dosud mají za sebou devět akcí, do nichž se zapojilo 956 žáků osmých a devátých tříd ze čtyřiceti základních škol. Celková bilance od května 2013, kdy projekt začal, však vykazuje 14 954 školáků ze 121 základních škol.

 

Nebýt dvou předcházejících covidových let, při nichž odpadlo patnáct plánovaných seznamek s řemesly, což je vlastně jeden celý ročník, počet školáků by se zvýšil ještě o dva tisíce. Jsme rádi, že i po tolika letech je neklesající poptávka po našem projektu, ba naopak – letošní zájem žáků a učitelů je v mnoha případech rekordní. Pokaždé se nám hlásí většinou dvě stovky aktérů, ale kapacitně můžeme vybrat zhruba polovinu, abychom dokázali udržet kvalitu,“ říká Helena Bártlová, manažerka projektu TECHNOhrátky.

 

TECHNOhrátky už dětem představily 69 různých oborů z oblasti strojírenství, elektrotechniky, stavebnictví, gastronomie, služeb, zahradnictví a zemědělství. Tím posledním byl letos v červnu obor výrobce potravin-mlékař, který před nedávnem začalo vyučovat při místním gymnáziu znovuotevřené SOU Hlinsko.

 

Význam tohoto projektu pro žáky vyšších ročníků základních škol – zejména v souvislosti s další volbou jejich studijního zaměření – je po dobu celé jeho existence nepopiratelný. Představuje pro ně jedinečnou příležitost zábavnou a atraktivní formou ochutnat obory, které konkrétní střední škola vyučuje. Na vlastní kůži při tom poznají, zda jim je dané řemeslo blízké a bude je bavit, navíc si při akci detailně prohlédnou zázemí školy, seznámí se s učiteli i budoucími spolužáky,“ hodnotí význam projektu krajský radní Josef Kozel.

 

V letošním roce zaznamenaly učební obory v Pardubickém kraji nárůst o 21 procent, což představuje 300 žáků navíc. Počet studentů v denním studiu vzrostl o 642, přičemž 345 jich nastoupilo do prvních ročníků. Mezi nimi bylo také 183 Ukrajinců. Největší zájem byl především o stavební a zemědělské obory. K rekordně obsazeným školám, v nichž se otvíraly třídy navíc, patří SŠ zemědělská a VOŠ Chrudim, SPŠ stavební Pardubice a SŠ zahradnická a technická Litomyšl.

 

Právě možnost stát se při TECHNOhrátkách v reálném dílenském prostředí nebo učebně alespoň na chvíli nástrojařem, strojním mechanikem, truhlářem, instalatérem, autotronikem, elektrikářem či programátorem CNC strojů a vyzkoušet si je zábavnou a soutěžní formou láká školáky, aby se projektu zúčastnili.

 

Důležité je, že TECHNOhrátky plní v případě žáků základních škol roli motivátora i rádce. Samozřejmě je třeba přihlédnout i k postupně se zvyšující demografické křivce, ale rozhodně má náš projekt vliv na stoupající počty přihlášek na učební obory v celém regionu. Ve středních školách potkáváme stále více žáků, kteří si své studium zvolili právě na základě účasti na některé z našich akcí,“ uvádí Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky s tím, že paradoxně se však stále nedaří navýšit stavy v maturitních strojírenských oborech, které jsou nejžádanější a nabízejí atraktivní finanční ocenění. (zr) Ilustrační foto: VLADIMÍR ZEMÁNEK

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury