Plán údržby schválen

Region - 30. 09. 2022
Plán údržby schválen

PARDUBICKO - Zima se pomalu, ale jistě blíží. Krajští radní proto v pondělí 26. září schválili plán zimní údržby silnic, který platí od listopadu do konce března. Pardubický kraj bude i letos zajišťovat údržbu na silnicích II. a III. tříd, sjízdnost hlavních komunikací I. třídy má od roku 2017 na starost stát, respektive Ředitelství silnic a dálnic.


„Celkem je v plánu udržovat přes 3000 kilometrů silnic, což je 96 % z celkové sítě komunikací. Zbývajících 132 kilometrů přes zimu udržovat nebudeme, ale zde se jedná pouze o silnice s malým dopravním významem bez hromadné linkové dopravy. Dopravní obslužnost do všech obcí a trvale osídlených osad v Pardubickém kraji zůstane zachována,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš a dodává: „Udržovat průjezdných všech 100 % komunikací by bylo finančně neefektivní, protože některé z nich vedou, když to řeknu lidově, odnikud nikam a jsou minimálně využívané. Naší prioritou jsou frekventované dopravní tepny, takže silnice II. třídy a vybrané komunikace o třídu níže. Pokud by byla hlubší a dlouhotrvající ekonomická krize, připravujeme se i na tu možnost, že by mohlo být kvůli úsporám nutné z těch 3000 kilometrů ještě trochu ubrat. Až začne sněžit, uděláme maximum pro to, aby byly všechny silnice zahrnuté do plánu údržby sjízdné co možná nejdříve. Záležet bude samozřejmě i na počasí, ale věřím, že to díky obětavé práci chlapů ze středisek Správy a údržby silnic Pardubického (SÚS PK) kraje zvládneme. Jejich práce není lehká ani vděčná, ale vím, že vždy dělají maximum pro to, aby komunikace byly průjezdné.“

 

Dle plánu zimní údržby je dopravní silniční síť rozdělena do 69 okruhů, drtivou většinu z nich bude SÚS PK obstarávat sama, na zhruba 15 % má najaté subdodavatele. „Vlastními silami zvládneme zhruba 2500 kilometrů krajských komunikací. Dodavatelské výpomoci při pluhování silnic jsou s ohledem na malý rozsah prací potřebné pouze v situaci, kdy naše vlastní kapacity budou na hraně nebo v případě kalamit. Naši subdodavatelé budou stejně jako v minulých letech hlavně místní zemědělci, malé stavební firmy a dopravci, kteří mají potřebnou techniku. V některých lokalitách dojde k drobným úpravám plánu údržby, jedná se zejména o zařazení nově vybudovaných kruhových objezdů a silnic,“ uvedl k plánu zimní údržby ředitel SÚS PK Miroslav Němec. Novinkou je také zvýšení kvality, protože se podařilo dojednat, že místo štěrku a písku budou silničáři moci na vybraných 120 kilometrech komunikací nově používat schválené chemické prostředky. Jedná se o oblasti, které spravují cestmistrovství Litomyšl, Holice, Běstovice a Lanškroun. Největší podíl chemické údržby bude v obvodu Lanškroun, kde přesahuje 30 kilometrů. Do zimní údržby zasáhnou i nová těžká vozidla a mechanizmy, konkrétně dva nové nakladače, traktorový nosič a šest nákladních automobilů. Tuto techniku SÚS PK pořídila z dotace Pardubického kraje.

 

Kromě počasí může rychlost a kvalitu zimní údržby ovlivnit i případný návrat covidu-19, který loni výrazně zkomplikoval personální situaci. Kvůli onemocnění nemohla do práce nastoupit řada zaměstnanců, kteří pak chyběli v terénu.

 

V krajském rozpočtu je na zimní údržbu komunikací vyčleněno celkem 125 milionů korun. Minulý rok celkové náklady kvůli zdražování materiálů, energií, pohonných hmot, služeb, zvýšených nákladů související s covidem a plošnému navýšení tabulkových platů dosáhly výše 160 milionů. (MiV) Ilustrační foto: dopravniuzel.cz

Mohlo by vás zajímat:

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech