Perníky, jabkance, betlémy…

Region - 07. 10. 2022
Perníky, jabkance, betlémy…

PARDUBICE - Po covidové pauze předávali zástupci Pardubického kraje opět po dvou letech ocenění v oblasti tradiční lidové kultury a ochrany památek v městských zónách a rezervacích. Na malé slavnosti a diskuzním fóru se sešli v přednáškovém sále Východočeského muzea. Všichni účastníci si pak mohli prohlédnout také nový zámecký okruh s názvem Pernštejnská rezidenci – nejstarší renesance v Čechách.

 

„Každý rok ve spolupráci s Muzeem v přírodě Vysočina rozšiřujeme okruh nositelů tradice a statků lidové kultury v Pardubickém kraji. Jsou to zejména lidé, co udržují tradiční řemeslnou výrobu a snaží se ji také předat dalším generacím, od roku 2015 je na seznamu už 15 nositelů tradice. Vedle toho podporujeme i živé tradice, které zejména na venkově, ale i ve městech pokračují, byť třeba s nějakou pauzou. Tím posledním příkladem byla tradiční výroba jabkanců, tedy bramborových placek s tvarohem, v České Třebové, kterou obnovil Spolek od svaté Kateřiny,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.

 

„Titul Nositel tradice získali již v roce 2021 pardubický perníkář Pavel Janoš, který je třetí generací cukrářského a perníkářského rodu Janošů a jehož perníky dalece přesáhly hranice našeho kraje.  Dalším oceněným je řezbář, betlémář a restaurátor Štefan Hrudka z Mladkova, který se věnuje mimo jiné restaurování takzvaných kralických betlémů. Dámou oceněnou v roce 2022 se stala Alena Tschöpová z Letohradu, která vytváří figurky z kukuřičného šustí, jež nám svým provedením příjemně navozují atmosféru staročeské vesnice,“ sdělila ředitelka Muzea v přírodě Magda Křivanová.

 

Historickým městem roku 2021 v Pardubickém kraji se stal Letohrad. Ten prostřednictvím Programu regenerace městské památkové zóny od roku 1992 opravuje historické jádro města. „Za předchozí rok bylo s podporou státu investováno do památek v Letohradě 4,5 milionu korun, z toho dotace činila téměř 2,7 milionu. Na rozdíl od některých jiných měst vzrostl počet obyvatel bydlících v Městské památkové zóně, i těch, kteří svojí péčí o vzhled nemovitostí přispívají k dobrému hodnocení města. Na opravu střech, fasád, oken a dveří mohou získat dotaci i od města,“ řekl místostarosta města Martin Hatka.

 

V roce 2021 byly také ukončeny několikaleté obnovovací práce na kapli sv. Jana Nepomuckého na Kopečku, čelní fasády kostela sv. Václava na náměstí a na rekonstrukci obvodových parkových zdí. „Od Pardubického kraje získal Letohrad za první místo v krajském kole 100 tisíc korun,“ dodal náměstek Línek, který předal symbolický šek místostarostovi Hatkovi. (zun) Foto: Pk (Na snímku přebírá ocenění z rukou náměstka hejtmana Romana Línka pardubický perníkář Pavel Janoš)

Mohlo by vás zajímat:

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech