Sokolská vlajka nad krajským úřadem

Region - 08. 10. 2022
Sokolská vlajka nad krajským úřadem

PARDUBICE - Již od roku 2019 je 8. říjen připomínán jako Památný den sokolstva, a je tak zařazen do kalendáře významných dnů České republiky. V letošním roce si navíc připomínáme 80 let od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a 81 let ode dne, kdy gestapo v rámci „Akce Sokol“ zatklo přes 1 500 sokolských činovníků. Stejně jako v předchozích letech na jejich počest zavlála na Krajském úřadě Pardubického kraje sokolská vlajka. Tu s hejtmanem Martinem Netolickým vztyčila tajemnice Sokolské župy Východočeské – Pippichovy a krajská zastupitelka Lenka Pařízková.

 

Z patnácti set zatčených sokolských činovníků se většina bohužel konce války nedočkala. Reinhard Heydrich zároveň okamžitě podepsal rozpuštění České obce sokolské, která byla nacisty považována za nejnebezpečnější organizaci, jejíž aparát sloužil domácímu odbojovému hnutí,“ řekl hejtman Martin Netolický.

 

V sobotu 8. října bude po celé zemi probíhat velká řada doprovodných akcí. Nejvýznamnější z nich bude pietní akt v pražském Tyršově domě, který začne v 15 hodin. Předcházet mu bude společný slavnostní nástup Hradní stráže a Sokolské stráže v pravé poledne na Pražském hradě. Široká veřejnost pak může vzdát čest sokolským hrdinům prostřednictvím kokard připnutých na oblečení. Už tradiční součástí Památného dne sokolstva je Večer sokolských světel, kdy mají osudy sokolských hrdinů připomenout tisíce svíček na vodních hladinách v Česku. V Praze budou sokolové vypouštět osvětlené lodičky na hladinu Čertovky u Karlova mostu od 18:30. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury