Unikátní koncert na zámku

Kultura - 09. 10. 2022
Unikátní koncert na zámku

 

PARDUBICE – Hned čtyři koncerty Johanna Sebastiana Bacha pro hoboj, smyčce a continuo (jeden z nich navíc pro housle s Ivou Kramperovou) představí abonentní koncert Barocco sempre giovane ve Společenském sále zámku ve čtvrtek 13.10. od 19 hodin. Sólistou bude vynikající hobojista Vilém Veverka.

 

Vilém Veverka je jedním z nejkomplexnějších interpretů současnosti. Pomyslíme-li na hoboj, pak nás jméno tohoto mezinárodně renomovaného interpreta napadne zřejmě jako první. Široce rozkročený interpret (a úspěšný fotograf) je schopen autenticky realizovat hudbu starých mistrů (připomeňme jeho soubornou nahrávku Triových sonát Jana Dismase Zelenky), neméně legendární jsou však jeho výstupy na poli hudby současné, s přesahy k jazzovým kreacím.

Spolu s elitním souborem Barocco sempre giovane - se souborem, se kterým Vilém Veverka systematicky spolupracuje již v průběhu dvou dekád - představí svého druhu nevídanou „bachovskou summu“.

 

Bachova hudba pro mě představuje svým způsobem jeden z vrcholů lidského snažení, je to matérie, ke které se opakovaně vracím. Novum však tkví v realizaci koncertů, původně určených pro jiné nástrojové obsazení (především housle a cembalo) na sólový hoboj. Ptá-li se posluchač ve smyslu „PROČ“, pak odpovídám zcela prostě, protože to je hudebně natolik geniální, že jsem jako interpret cítil potřebu umožnit sobě - mému nástroji -, respektive publiku tuto hudbu. Koncerty Johanna Sebastiana Bacha jsem studoval přímo s jedním z nejslavnějších specialistů všech dob, profesorem Reinhardem Goebelem. Tento proces „učení“, věřím, jednak legitimizuje tuto hudební „kontroverzi“, stejně tak věřím, že mé sdělení přinese posluchačům nový zážitek z provádění barokní hudby. Nic artovějšího si nedovedu představit,“ podotýká k večeru, jenž posluchače čeká v Pardubicích Vilém Veverka.

 

Připomeňme, že před Veverkou obdobný projekt nikdo nerealizoval. Jinými slovy, jedno téma - Bach - jeden sólista - jedno Barocco sempre giovane. (zr) Foto: BSG

Mohlo by vás zajímat:

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková