Desku navrhl student

Region - 14. 10. 2022
Desku navrhl student

PARDUBICE -  Letos v prosinci uplyne 80 let od transportů židovského obyvatelstva z Pardubic do Terezína.  Na budově Obchodní akademie, kde byli Židé soustřeďováni, bude instalována pamětní deska, která připomene, že z 1258 osob z dnešního Pardubicka, Chrudimska, Vysokomýtska, Litomyšlska a Chotěbořska se jich vrátilo pouze 92. Podoba desky vzešla ze studentské grafické soutěže pořádané odborem kultury Pardubického kraje.

 

Státní okresní archiv Pardubice spolu s Pardubickým krajem a Turistickým informačním centrem Pardubice připravil k tomuto výročí několik akcí včetně slavnostního odhalení desky a panelové výstavy před nádražím. Pietní slavnost u vchodu do budovy Obchodní akademie se uskuteční ve čtvrtek 8. prosince od 15 hodin a navazovat na ni bude program v sále zastupitelstva Pardubického kraje od 16.30 hodin.

 

Na tento program bychom rádi pozvali i zájemce z řad veřejnosti. Zazní tu některé historické souvislosti, ale také autentické archivní vzpomínky účastníků pardubických transportů a hlavně se zde uskuteční první veřejná premiéra amerického dokumentu (s českými titulky) „Return to Auschwitz. The Survival of Vladimir Munk“. Dnes sedmadevadesátiletý Vladimír Munk žije v USA, a pokud to půjde, pozdraví účastníky telemostem ze svého bydliště,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek.

 

Autorem grafického návrhu pamětní desky je student Střední školy cestovního ruchu a grafického designu v Pardubicích Filip Slach, který do podoby desky zakomponoval jak podobu židovské hvězdy, tak i siluetu školní budovy, kde lidé na odjezd transportů museli čekat. Pardubický kraj ocenil i další dva návrhy od studenta Vojtěcha Volfa ze střední školy Delta Pardubice.

 

Organizátoři umožní ještě v pátek 9. prosince zhlédnout tento připravený program v sále krajského zastupitelstva i přihlášeným středním školám. Kontaktní osobou pro přihlášky je paní Renáta Růžičková ze Státního okresního archivu Pardubice. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech