Vyjádření koalice SPOLU

Město Pardubice - 14. 10. 2022
Vyjádření koalice SPOLU

PARDUBICE – Koalice SPOLU v pátek vydala Vyjádření k výsledkům povolebního vyjednávání v Pardubicích. Text zveřejňujeme v plném rozsahu.

 

„Vzhledem k tomu, že se v médiích šíří některé nepřesné informace, rádi bychom uvedli důležitá fakta.

 

Po těchto volbách se někdo snaží vytvořit legendu, že široká koalice nevznikla z důvodu přehnaných nároků SPOLU. V rámci široké koalice jsme nepožadovali za svých 9 hlasů víc, než kolik dostaly dva menší subjekty dohromady.

 

Zde uvádíme posloupnost jednotlivých kroků v jednání:

 

1. Koalice Společně pro Pardubice vedená René Živným nám ani před volbami ani při jednání v sobotu 24.9., které proběhlo po sečtení většiny okrsků, nenabízela vytvoření společného bloku, který by byl protiváhou bloku AN0 a Žijeme Pardubice.

 

2. Na prvním jednání s ANO a Žijeme Pardubice, které probíhalo těsně po sečtení všech hlasů, tedy v neděli 25.9. v brzkých ranních hodinách, byla k našemu překvapení přítomna část zástupců Společně pro Pardubice a z úst budoucího primátora Nadrchala nám bylo oznámeno, že Společně pro Pardubice dostane jednoho náměstka a jednoho radního a nám byla předložena nabídka jednoho náměstka a dvou radních, kterou jsme na místě odmítli.

 

3. Piráti přišli s návrhem vytvořit blok 20 zastupitelů – 9 SPOLU + 4 Piráti + 4 Společně pro Pardubice + 3 Naše Pardubice.

 

4. Zastupitelský klub SPOLU projednal možnou spolupráci na půdorysu stávající koalice (tedy s ANO, Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice), stejně tak výzvu zastupitelského klubu Pirátů, a to s ohledem na programové shody včetně svého důstojného zastoupení ve vedení města, které by mu umožnilo plnit volební program.

 

5. Koalice Společně pro Pardubice odmítla o variantě navržené klubem Pirátů jednat a odmítla i schůzku bez účasti ANO a Žijeme Pardubice.

 

6. Na následném jednání nám ANO, Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice potvrdily předchozí rozhodnutí vytvořit blok 20 zastupitelů, kteří budou postupovat koordinovaně a nabídlo podmínky, které neodpovídaly výsledku voleb a dostaly by nás do pozice juniorního partnera. Tyto podmínky jsme odmítli a z jednání odešli.

 

7. Po několika dnech, vědomi si obrovských rizik pro město Pardubice, která koalice s těsnou většinou jednoho hlasu přináší, jsme přišli s alternativní nabídkou. V patové situaci jsme navrhli řešení se 7 radními. Toto složení rady by výrazně lépe odpovídalo volebním výsledkům a umožnilo by v rámci velké koalice odpovídající zastoupení všech čtyřech subjektů. Tato nabídka byla odmítnuta a bylo nám oznámeno vytvoření koalice ANO, Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice.

 

Koalice SPOLU se při vyjednávání o vytvoření široké koalice čtyřech stran snažila najít řešení, které by pro Pardubice znamenalo stabilitu v současné nelehké době. Koalice tří stran - ANO, tohle jsou Pardubice, Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice s většinou jediného hlasu požadovanou stabilitu přinést nemůže a bude jen velmi obtížně prosazovat své postoje.

 

Koalice SPOLU  bude v zastupitelstvu konstruktivně spolupracovat na řešeních, která budou prospěšná všem občanům města, včetně přinášení vlastních řešení problémů našeho města.“

 

(zr) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý