Pěstují přirozené kontakty

Region - 27. 10. 2022
Pěstují přirozené kontakty

CHRUDIM - SeneCura SeniorCentrum bylo oceněno za podporu mezigeneračního setkávání. Získali proto od organizace Mezi námi prestižní značku s názvem Mezigeneračně. Klienti domova s dětmi ze školky podnikají výlety, slaví Den dětí a pravidelně se navštěvují.

 

S dětmi z mateřské školky U Stadionu SeniorCentrum Chrudim spolupracuje jeden a půl roku. Cílem společných aktivit je především podpora úcty ke stáří u dětí, pro seniory jde pak hlavně o zpestření každodenního života. „Vždy pozorujeme, jak klienti doslova pookřejí. Těší je, když mohou dětem vyprávět životní zážitky a sdělovat zkušenosti," říká sociální pracovnice SeneCura SeniorCentra Chrudim Petra Novotná.

 

Certifikaci Mezigeneračně předala ředitelka Mezi námi Kateřina Jirglová společně s regionální koordinátorkou Markétou Šatalíkovou řediteli SeniorCentra Chrudim Marku Bíškovi. „Pro získání certifikátu je nutné podniknout alespoň sedm setkání za rok. Kromě toho vše dokládáme fotografiemi a texty, od organizace Mezi námi naopak dostáváme inspiraci na společné aktivity a zpětnou vazbu," vysvětluje ředitel domova Marek Bíško.

 

A co společně děti a senioři zažili? Na seznamu aktivit najdeme výlety, tvořivé dílny či zpívání. „Výlety jsou asi nejoblíbenější, protože během nich kontakt probíhá zcela přirozeně. Naposledy jsme vyrazili do Rabštejnské Lhoty. Klienti za dětmi také přišli jako Tři králové, občas pro děti upečou sladkou dobrotu a naopak dostanou od dětí za odměnu obrázky. Pravidelně požádaní dětský den v měsíci červen," vyjmenovává Petra Novotná. A dodává, že se již plánují další společné aktivity.

 

Do aktivit organizace Mezi námi se již zapojilo více než 270 skupin v celém Česku. Skupinu tvoří vždy školské a seniorské zařízení. Společně si mohou vybrat konkrétní program, třeba "Povídej", "Přečti" či "Pomáhej". (JB) Foto: SeneCura

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury