Kraj nakoupí elektřinu na příští rok

Region - 03. 11. 2022
Kraj nakoupí elektřinu na příští rok

PARDUBICE - Rada Pardubického kraje se dnes na svém mimořádném jednání opakovaně zabývala nákupem elektrické energie a plynu pro všechny organizace Pardubického kraje. V případě elektrické energie rozhodli radní o nákupu celého ročního objemu, a to v průběhu čtvrtečního dopoledne či pátečního rána. U plynu pak bude řešen nákup na denním spotovém trhu. Důležité pro oba tyto kroky je zastropování cen pro veřejný sektor ze strany státu. I díky tomu bylo možné zahájit přípravu krajského rozpočtu na rok 2023.

 

„Cena elektrické energie se na burze postupně snižuje. Zavírací cena byla k 1. listopadu na hranici 362 euro, dnes pak 371 euro. S nastupující zimou se však tento relativně pozitivní trend může velmi rychle změnit, a proto jsme od našich poradců v oblasti energetiky dostali doporučení, abychom elektrickou energii nyní zakoupili. Dle vládního nařízení bude maximální cena pro veřejný sektor bez ohledu na burzu šest tisíc korun za MWh včetně DPH. To znamená, že pro organizace kraje toto bude výsledná částka a zbytek bude dodavateli kompenzovat stát. Nelze navíc předpokládat, že bychom se v dohledné době dostali pod stropovou cenu, tedy bez nutnosti dorovnávání ze strany státu,“ řekl hejtman Martin Netolický.

 

Radní se zabývali také nákupem plynu. „Z burzy jsme obdrželi informaci, že vláda 31.10. schválila nařízení o zajištění dodávek plynu včetně určení kompenzačního spotového indexu. To znamená, že lze konečně začít realizovat úspěšné aukční obchody. Vzhledem k situaci a vzhledem k zastropování cen se pak jako nejlepší postup jeví aukce na nejnižší přičítací marži při denním nákupu na spotovém trhu. Tu bychom chtěli poprvé uskutečnit již v pátek 4. listopadu,“ vysvětlil krajský radní Alexandr Krejčíř. (DoB) Ilustrační foto: pixabay.com

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury