Dlouhodobá zápůjčka

Kultura - 06. 11. 2022
Dlouhodobá zápůjčka

PARDUBICE - Ivo Křen, kurátor sbírky skla Východočeského muzea a aktivní výtvarník, mistr barevného linorytu, zanechal během tří desetiletí svého působení v muzeu nesmazatelnou stopu. Dokončení svého životního díla – expozice českého skla S.K.L.E.M. – se nedočkal, zemřel nedlouho před jeho završením.



Památku Iva Křena se jeho kolegové rozhodli nyní připomenout doplněním expozice o jeho linoryty, které doplňují vystavená díla sklářských výtvarníků. Zápůjčka Křenových děl ze soukromé sbírky na pardubickém zámku bude dlouhodobá.



Práce Iva Křena přinesla Východočeskému muzeu v Pardubicích renomé a svébytnou, ve světovém měřítku jedinečnou kolekci ateliérové sklářské tvorby a designu. V muzeu pracoval od roku 1989 a vedle skla a designu se věnoval dalším uměleckým a umělecko-průmyslovým sbírkám. „Kolekce zhodnotil v řadě výstav, jejichž výpověď byla vždy úžasným exkurzem do hloubky tématu v kontextu a souvislostech, přičemž vždy s notnou dávkou jemného a rafinovaného humoru. Vše, co dělal, mělo váhu a veliký přesah, neboť Ivo nebyl jen muzejník, ale především umělec a mezinárodně uznávaný grafik srdcem srostlý s Pardubicemi a regionem,“ připomněl ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek. (skp) Foto: VČM (Snímek z výstavy Ivo Křen ve Východočeské galerii)

Mohlo by vás zajímat:

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková