První koncert v Pardubicích

Kultura - 08. 11. 2022
První koncert v Pardubicích

PARDUBICE - Mladý orchestr z Nového Města nad Metují se poprvé představí v Pardubicích. Ve městě Pernštejnů zahraje o státním svátku ve čtvrtek 17. 11. v Sukově síni Domu hudby. Posluchači se mohou těšit na tři symfonické básně z cyklu Má vlast Bedřicha Smetany a čtyři Slovanské tance Antonína Dvořáka. Součástí koncertu Novoměstské filharmonie, který začne v 19 hodin, bude připomínka 17. listopadu 1989 ve spolupráci s organizací Post Bellum (projekt Paměť národa – příběhy 20. století).

 

„Na podzimním turné odprezentujeme hudební kontrast mezi dvěma nejznámějšími českými skladateli, bytostně českým a výpravným Smetanou a světovým, přesto lidovým Dvořákem,” představuje novou dramaturgii dirigent Marek Klimeš.

 

Jedním dechem dodává „Samozřejmě se rovněž hlásíme ke Smetanovým kořenům v Novém Městě nad Metují. Bedřich ve svých dopisech nadšeně mluvil o našem městě, jako o svém nejmilejším místě, se kterým ho pojí vzpomínky na letní prázdniny u prarodičů.“

 

Ze Smetanovy symfonické básně Má vlast zazní na koncertě tři části – Vyšehrad, Šárka a Z českých luhů a hájů. Ze Slovanských tanců Antonína Dvořáka vybrala Novoměstská filharmonie do svého podzimního setlistu kolo, dumku, polku a skočnou.

 

Oslavu dvou největších českých skladatelů klasické hudby doplní i nahlédnutí do (ne)dávné historie. „Podzimní turné chceme věnovat hodnotám jako je demokracie a svoboda. Proto jsme navázali spolupráci s organizací Post Bellum, která ve svém projektu Paměť národa vypráví příběhy pamětníků 20. století. Diváci budou mít možnost na našich koncertech zhlédnout videospoty se vzpomínkami pamětníků klíčových událostí,“ vysvětluje koncepci ředitelka Novoměstské filharmonie Eliška Kratěnová.

 

Předprodej vstupenek byl zahájen na webu www.goout.net, k prodeji budou i na místě konání před koncertem. (zr) Foto:  ARCHIV ORCHESTRU

Mohlo by vás zajímat:

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková

V úterý zazní Stabat Mater

V úterý zazní Stabat Mater

K nastudování duchovního díla spojily síly Komorní filharmonie a Konzervatoř Pardubice